Boer Boris gaat naar zee - Ted van Lieshout

Geplaatst 4 jan. 2015 07:51 door susan *   [ 16 jan. 2015 01:20 bijgewerkt ]

Misschien kennen de kinderen Boer Boris nog van het telboek Boer Boris dat in 2012 verscheen. Deze keer gaat Boer Boris naar zee. Er gaat heel veel mee en dat past niet in een koffertje, en ook niet op de tractor, zelfs niet als Boer Boris daar een aanhanger achter hangt. 
Maar Boer Boris lost het op, iedereen en alles kan mee. 
Eenmaal op het strand kan de vakantiepret beginnen: koe Clara en haar kalfje, de varkens, het schaapje en de kippetjes gaan zwemmen in de zee. Boer Boris blijft liever op het strand en bouwt een zandkasteel. 
Als het donker wordt is het mooi geweest:´Ze pakken al hun spullen en daar gaat de hele stoet./ Boer Boris kijkt nog één keer om: ´Dag zee! Dag strand! Gegroet!´´ 

Boer Boris gaat naar zee is een heerlijk zomers prentenboek. De rijmende tekst leest makkelijk voor. Verschillende keren zal de voorlezer ´O nee, Boer Boris, nee nee nee´ uitroepen, want Boer Boris neemt zóveel mee. Niet alleen de spullen die hij goed kan gebruiken aan het strand, ook de boerderijdieren gaan mee en ´alle fijne meubeltjes die in het huisje staan´. Tot slot moet er nog plaats gemaakt worden voor broer Berend en zusje Sam. 

Philip Hopman grijpt zijn kans om deze opeenhoping van spullen en dieren te illustreren. Wat een feest voor het oog levert dat op: een paard voor de tractor, met een paar varkens, een schaap en een muis op zijn rug, een tractor waarop Berend gitaar speelt terwijl zusje Sam aan het stuur zit. En in de aanhanger, tussen de meubelen, staan koe Clara, haar kalf, de kippen en de haan. Het past nét. De leukste illustratie geeft een kijkje onder water tijdens de zwempartij. 

Het is al donker als Boer Boris zijn boerderij weer ziet:´Daar schijnt een heel klein lichtje in het midden van de nacht: de boerderij heeft al die tijd op Boer Boris gewacht.´ 
Boer Boris zien we in de winter weer terug, als het sneeuwt. 

Boer Boris gaat naar zee is gekozen als prentenboek van het jaar. Voor deze gelegenheid werd een Boer Borislied gemaakt, klik hier!

Boer Boris gaat naar zee 
Ted van Lieshout & Philip Hopman 

Gottmer, 2013     €12,95