Klop klop klop - Lucy Cousins

Geplaatst 2 jan. 2015 06:16 door susan *   [ 17 jul. 2016 02:56 bijgewerkt ]

Het is tijd voor een kleine specht om te leren kloppen. Onder leiding van zijn vader klopt hij een mooi rond gaatje in een boomstam. Pappa vindt het geweldig ´Wat ben jij slim, mijn kleine specht. Je kunt het wel, helemaal niet slecht´. Daarna stuurt pappa hem weg om eens goed te gaan oefenen.
De kleine specht weet van geen ophouden: hij klopt gaten in een hek, een deur, een hoed, een tennisracket, een stoel, een pantoffel, de wastafel en in nog veel meer.
Aan het einde van de dag doet zijn snaveltje pijn, maar hij weet zeker dat pappa trots op hem zal zijn, en dat is ook zo. Pappa stopt de kleine klopper liefdevol in bed ´Oogjes dicht, slaap lekker. Ik hou van jou. Ik hou, hou, hou, hou, hou van jou!´ 

Lucy Cousins, de Britse illustratrice die vooral bekend is van haar muizenprentenboeken, gebruikt ook in dit boek grote heldere kleurvlakken als achtergrond voor haar strak omlijnde figuren en voorwerpen. De zwarte lijnen zijn niet overal even dik en dat maakt het geheel levendig. Ook de opvallend aanwezige letters dragen daartoe bij.
De korte tekst is op rijm en regelmatig duiken de woorden ´klop, klop, klop´ op. Leuk zijn de vele gaten in het boek die laten zien hoe hard de kleine specht oefent. Veel gaten die in de tekst beschreven worden zijn te zien, maar helaas zijn er wel een paar vergeten.
Omdat de kleine specht een huis binnendringt zijn er interieurs getekend met een keur aan voorwerpen. Zo kan spelenderwijs aan de hand van de tekst, of door het actief ingrijpen van de voorlezer, de woordenschat van de toehoorder worden vergroot. 

In 2015 was Klop, klop klop opgenomen in de VoorleesToptien van de Nationale Voorleesdagen. Het boek is nu opnieuw uitgegeven in een stevige kartonnen editie.

Klop klop klop
Lucy Cousins 

Leopold, 2016     € 8,99