Piepkleine muis - Janis Ian

Geplaatst 4 jan. 2015 05:56 door susan *   [ 4 jan. 2015 05:56 bijgewerkt ]

In Piepkleine muis slaan een aantal grote namen de handen ineen. Zangeres Janis Ian leverde het verhaalidee in de vorm van haar lied The Tiny Mouse. (klik hier) Elle van Lieshout en Erik van Os vertaalde het lied en deze tekst werd geïllustreerd door Ingrid en Dieter Schubert. 
De ´piepkleine muis´(een goedgeklede heer) verveelt zich en besluit dat hij het leven van een zeeman wil. Hij klimt aan boord van een schip, maar al snel voelt hij zich niet al te fijn en gaat op zoek naar een wc. Die vindt hij in de hut van de kapitein en daar doet hij nóg een ontdekking die hem doet besluiten het schip zo snel mogelijk te verlaten. 

De tekst van het prentenboek komt het beste tot zijn recht als het gezongen wordt (er wordt een cd bij het boek geleverd ). Klik hier om het vertaalde lied te horen. Bij het voorlezen loopt het rijm soms over meerdere bladzijde en dat leest lastig voor. 
De illustraties van Ingrid en Dieter Schubert zijn, zoals we gewend zijn, geweldig. De illustraties ondersteunen het verhaal door bijvoorbeeld te laten zien hoe de muis met behulp van een bot weg zeilt van het schip. Op de illustraties is veel te ontdekken, zo zijn er al vroeg aanwijzingen dat de kapitein van het schip een kat is. Verder zijn er echte zeemansmuizen te zien, is het boegbeeld van het schip anders dan we gewend zijn en ziet het leven van een gelukkig muizengezin er knus uit. 

Piepkleine muis 
Janis Ian (tekst, vertaald door Elle van Lieshout en Erik van Os) en Ingrid en Dieter Schubert (ill) 

Lemniscaat, 2013     € 14,95