Piep wil oversteken - Fleur van der Weel

Geplaatst 4 jan. 2015 04:52 door susan *   [ 4 jan. 2015 04:53 bijgewerkt ]

Piep loopt op straat met zijn nieuwe trein,´tjoeke tjoeke...tuut tuut!´ In het wagonnetje zit zijn knuffelbeer. Piep moet de weg oversteken, maar het licht is rood. Mag hij al oversteken? Nee, hij moet wachten op een blauwe auto met een kat achter het stuur, een gele bus vol mollen en ´taaaatuuuta´ komt er ook nog een brandweerauto langs met een olifant aan het stuur. Mag Piep nu eindelijk oversteken? Nee, het licht is nog rood en er scheurt een konijn op een roze scooter voorbij. 
Eindelijk wordt het licht groen en mag Piep naar de overkant.´o nee, beer is gevallen en het licht is alweer rood.´ Daar ligt beer, aan de overkant op de stoep en Piep moet wachten tot het licht weer groen wordt. Er komt een tractor, een vrachtauto en een postbusje langs, maar Piep heeft er weinig oog voor. Hij wil naar zijn beer. En als het licht dan eindelijk groen is zit het touwtje van zijn trein vast. Maar Piep aarzelt niet, hij laat de trein achter en steekt over. 

Fleur van der Weel vertelt een overzichtelijk spannend peuterverhaal. Wachten voor het stoplicht, kijken naar het verkeer, iets verliezen en de blijdschap om je lieve knuffel weer in je armen te kunnen sluiten zijn gebeurtenissen die peuters begrijpen. 
Van der Weel laat op haar illustraties de essentie van het verhaal zien en heeft daarom weinig tekst nodig. Een enkele zin geeft de illustratie structuur:´daar gaat piep met zijn nieuwe trein´of ´piep wil naar de overkant maar het licht is rood´. De passerende voertuigen mag de lezer zelf benoemen, de tekst geeft wel klanknabootsingen die speels in de illustraties zijn verwerkt:
`vroem´, ´tring tring, tring`. 
Van der Weel tekent een stoep, een weg en weer een stoep in een rechte horizontale lijn. Het perspectief verandert niet als Piep aan de overkant staat: het stoplicht blijft op dezelfde plaats en de auto´s rijden dezelfde richting op. Dit is weliswaar in strijd met de werkelijkheid, maar wel heerlijk overzichtelijk voor peuters. 
Van der Weel heeft voor haar illustraties een gemengde techniek gebruikt (Zeeuwse krastechniek in combinatie met zeefdruk). De lijnen zijn niet strak en de kleuren zijn helder en levend. In combinatie met de overzichtelijke compositie levert dat een mooi boekje op om vaak te bekijken. 

Piep wil oversteken 
Fleur van der Weel 

Querido, 2013     € 6,95