Agent en Boef en de Boefagent - Tjibbe Veldkamp

Geplaatst 13 jan. 2013 04:26 door susan *

´Agent!´ 
 Agent wordt wakker. 
 Ziet hij dat goed? Zit er een agent in de gevangenis? 
´Boef is ontsnapt!´zegt de andere agent. ´En hij heeft mij opgesloten!             Mag ik eruit?´ 
´Natuurlijk!´zegt Agent.

Zo begint het derde avontuur in de reeks Agent en Boefboeken. Het uitgangspunt is altijd hetzelfde: Boef ontsnapt en Agent moet hem weer te pakken zien te krijgen. In dit avontuur staat verkleden centraal. Eerst verkleedt Boef zich als agent, dan als winkelier, daarna als schilder, dokter en brandweerman. Agent herkent Boef pas als hij zich als hulpjuf verkleedt en de kinderen boevenstreken leert. Met hulp van de schoolkinderen weet Agent Boef te arresteren. Terug in de gevangenis stopt Agent Boef in bed.´Dat was leuk´, zegt Agent. ´Ja´, zegt Boef. ´Morgen weer?´ 

Schrijver Tjibbe Veldkamp en illustrator Kees de Boer zijn meesters in het vertellen van het grappige verhaal. Tekst en illustraties zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Veldkamp schrijft in korte zinnen die de illustraties ondersteunen en veel dialoog bevat. De grapjes in tekst en beeld passen bij het gevoel voor humor van een kleuter, zoals de vele keren dat Agent de verklede Boef maar niet herkent en ook niet ziet wat een chaos Boef creëert. De lezer ziet de verkleedpartijen en ook waar dat toe leidt, want als schilder brengt Boef er niet veel van terecht en ook als dokter of brandweerman maakt hij er een potje van. Striptekenaar/illustrator Kees de Boer weet als geen ander een klas te tekenen die zojuist boevenstrekenles heeft gehad: kinderen die in de lampen bengelen, kasten die beklommen worden en veel creatief gebruik van water en verf. Wie goed kijkt ziet dat de verkleedkist nooit ver weg is en de oplettende kijker ziet ook dat een aantal personen steeds opnieuw het slachtoffer worden van de streken van Boef. 

Ook dit derde boek van Agent en Boef is weer een heerlijk slapstickavontuur en verdient zijn plek in de voorlees TopTien. 

Agent en Boef en de Boefagent 
Tjibbe Veldkamp (tekst) en Kees de Boer (ill) 


Lannoo, 2011     € 9,99