Vrolijk - Mies van Hout

Geplaatst 9 dec. 2012 08:20 door susan *   [ 9 dec. 2012 08:30 bijgewerkt ]

Dat Mies van Hout een meester is in het uitbeelden van de emoties van zeebewoners hebben we al kunnen zien in het prentenboek O,o Octopus. En nu is er het opmerkelijke prentenboek Vrolijk waarin de lezer twintig vissen voorgeschoteld krijgt die iets voelen. In bijpassende letters staat op de pagina naast de illustratie wát de vis voelt. 
Een prentenboek over gevoelens, zonder begeleidende tekst, met alleen gekleurde vissen tegen een zwarte achtergrond kan dat wat zijn? Ja, volmondig jaaaaa!

Razend knap weet Mies van Hout al die verschillende emoties overtuigend uit te beelden. Een nieuwsgierige vis trilt de pagina bijna af van de zenuwen, het dappere visje zwemt blijmoedig de grote zwarte ruimte in, de kwade vis kun je bijna horen schreeuwen met zijn wijd open bek en toegeknepen ogen en de verliefde vis met zijn dromerige uitstraling doet direct verlangen naar vlinders in de buik. Een van mijn favorieten is de tevreden vis, hij kijkt natuurlijk heel tevreden en wat wil je als je zo´n mooie buik hebt die er als een kleutervlechtwerkje uitziet.
Naast al die vissen heeft Mies van Hout in één woord het getoonde gevoel gezet, in bijpassend letters; een opengeslagen bladzijden vormt zo altijd een geheel. De kleuren van de woordpagina zijn zorgvuldig gekozen en sluiten aan bij de illustratie ernaast, maar de relatie gaat verder. Bij de verwarde vis die uit veel onbegrensde lijnen bestaat, weerspiegeld de woordpagina dezelfde techniek. Bij de bedroefde vis huilen de woorden mee en de bange vis lijkt in grote angst weg te zwemmen van de woordpagina waar in een egaal rood vlak de letters staan.

Mies van Hout werkte voor dit prentenboek met oliepastelkrijt, een techniek die ze niet eerder gebruikte. De vissen zijn in één keer op papier gezet, Van Hout tekende honderden vissen om er uiteindelijk een twintigtal uit te kiezen voor dit boek.

Gevoelens worden door grote groepen mensen in hun lichaamstaal op gelijke wijze uitgedrukt en dit is de ingang die Mies van Hout heeft gebruikt en vertaalt naar haar vissen: mondhoeken naar beneden als je niet lekker in je vel zit, grote ogen opzetten als iets je verwondert of trillen als je zenuwachtig bent. De gevoelens worden verder verduidelijkt door het kleurgebruik.
Het boek leent zich uitstekend om samen met kinderen over gevoelens te praten en op zoek te gaan waaraan nu precies te zien is wat de vis voelt en gesprekjes te hebben over gevoelens. Dit prentenboek is een goudmijn voor kleuterjuffen.

Vrolijk
Mies van Hout
 
Lemniscaat, 2011     € 14,95
 
Dit boek kreeg De Leespluim van december 2011
 
Klik hier voor een interview door RTV Drenthe met Mies van Hout waarin ze  vertelt over haar boek Vrolijk