Er was eens een vosje... - Gitte Spee

Geplaatst 9 jan. 2013 03:10 door susan *

´Er was eens een vosje 
 dat werd geboren 
 in een land met veel huizen, 
 maar geen enkele toren.´ 


Vosje zou graag in een toren willen wonen. Hij bouwt een vliegtuig en gaat met zijn knuffeldier Beer op zoek naar een geschikte toren om in te wonen. Ze vliegen de hele wereld over en zien heel wat torens: een vuurtoren, een verkeerstoren, een fabriekstoren en zelfs een Chinese pagode. Ook vliegen ze langs een aantal bekende torens zoals de Big Ben, de Eifeltoren en de toren van Pisa. Geen enkele toren blijkt geschikt om in te wonen. De een is te griezelig, de ander zit vol gaten of de toren is te vies, te gevaarlijk of te scheef. Vos en Beer tuimelen zelfs van de scheve toren naar beneden, zo...hun bedje in. Het was slechts een mooie droom. 
 
Er was eens een vosje... is een leuk kijkboek. Het lijkt een ´gewoon´ prentenboek tot Vosje en Beer in het gele vliegtuigje stappen. Dan moet het boek gedraaid worden, want al die spannende torens passen anders niet in het boek. Gitte Spee heeft zich uitgeleefd in de illustraties waar de torens duidelijk herkenbaar en in aangename kleuren zijn weergegeven. De torens staan in een passende omgeving: rond de verkeerstoren zwermen diverse vliegtuigen, de Chinese pagode staat op een berg en rond een kasteeltoren vliegen ´s nachts natuurlijk een aantal vleermuizen. Dat al die torens ook echt bestaan maakt het verhaal nog aantrekkelijker, zeker als de jonge lezer een van de torens al kent. 
Vos en Beer geven vanuit hun vliegtuigje commentaar. Ook zonder de tekst is duidelijk wat ze ervan vinden omdat Spee de gezichtsuitdrukkingen knap weergeeft: Vosje en Beer met de handen voor de oren bij de Big Ben, kuchend en proestend bij de fabriekstoren en in verwarring tussen de wolkenkrabbers van Manhattan. 
De tekst is grotendeels op rijm met een repeterende eindzin:´Dag mooie toren, tot de volgende keer´. Het ritme en rijm lopen niet overal even lekker, maar dit verstoort de aandacht voor de inhoud niet als de voorlezer dit weet op te vangen. Peuters en kleuters zullen zeker genieten van de avontuurlijke zoektocht van Vosje en Beer. 

Er was eens een vosje... 
Gitte Spee 

The house of books, 2011 € 10,00