Gek hondje! - Adam Stower

Geplaatst 17 jan. 2013 04:31 door susan *

Lara wil graag een hondje. Op een dag komt er zo maar eentje aangelopen. Een grote harige, bruine hond. Maar is het wel een hond? Het is wel een gek hondje. Hij eet nooit zijn eigen eten op, hij wil niet lopend naar het park en hij kan geen enkel kunstje. 

Lara mag ´Hondje´ niet houden:´Hondje heeft vast een eigen huis lieverd. En een baasje dat hem erg mist´. Lara maakt daarom een poster:´gevonden, een heel gek hondje´en hoopt stilletjes dat niemand de poster zal zien. 

Hondje is inderdaad een heel gek hondje want het is een grote bruine beer. Op de illustraties, die een belangrijk deel van het verhaal vertellen, zien we de knorrige beer luid grommen naar Lara. Zij is er niet van onder de indruk,´hij heeft gewoon iemand nodig die voor hem zorgt´, en dus bindt ze hem een stropdas om de nek en neemt de beduusd kijkende beer mee naar huis. Het grillige gedrag van het bijzondere hondje wordt grappig weergegeven. Bijvoorbeeld als Lara de lezer vertelt dat Hondje nooit zijn eigen eten wil, zien we haar verbaasd kijken naar de volle etensbak terwijl de beer op de achtergrond de koelkast leeghaalt. De illustraties laten goed zien dat de beer weliswaar een gek hondje is, maar zich wel lijkt te schikken in zijn nieuwe rol. 
Op de schutbladen ziet de lezer een krant met aanvullende informatie. Zo wordt duidelijk waar de beer vandaan komt en dat het goed met ´Hondje´ afloopt als de eigenaar hem heeft opgehaald. En Lara? Die vindt op een dag een heel gek poesje... 

Voor kinderen die het verschil tussen een hond en een beer weten is dit een heel vermakelijk boek. In woord en beeld wordt het verwisselthema briljant uitgewerkt en daar zullen zowel de voorlezer als het kind van genieten. 

Gek hondje! 
Adam Stower 

De Vries-Brouwers, 2011     € 17,50