Nog 100 nachtjes slapen - Milja Praagman

Geplaatst 9 dec. 2012 08:32 door susan *   [ 22 jan. 2013 00:47 bijgewerkt ]

Ergens in de levensloop raak je dat spannende gevoel van bijna jarig zijn kwijt. Daar heeft Dorus, hoofdpersoon uit het prentenboek Nog 100 nachtjes slapen geen last van, zij baalt dat het nog zó lang duurt voor ze eindelijk haar verjaardag kan vieren: ´het is nog honderd nachtjes slapen tot Dorus jarig is. Dorus kan tellen tot tien, niet tot honderd…Zo lang duurt het dus nog.´
Mama is niet over te halen eerder te gaan feesten en scheept Dorus af het de dooddoener ´Ga maar fijn spelen´. Dorus krijgt een schaar en een lapje stof en Dorus ´knipt, knipt en knipt´. Ineens heeft zo zomaar een mooie driehoek uitgeknipt.
Dorus vindt knippen leuk en gaat op pad met haar schaar. Uit alle leuke stofjes die ze ziet knipt ze een driehoek: een stukje uit mama´s blauwe jurk, de kostuums aan de waslijn moeten eraan geloven en zelfs een politie-uniform is niet veilig voor de schaar van Dorus.
Alle mensen die een driehoek uit hun kleren missen gaan verhaal halen en staan voor de deur bij Dorus. Maar als ze zien wat Dorus heeft gedaan met al die prachtige stukjes stof moet iedereen lachen en wordt het toch nog feest.

Het eenvoudige verhaal heeft alles in zich voor een heerlijk prentenboek. Kleuters zullen dat verlangen naar je verjaardag zeker herkennen, ze zullen genieten van de spannende tocht van Dorus met haar schaar en tevreden zijn over de afloop.

Het verhaal wordt slechts deels verteld door de woorden, het zijn de illustraties die dit boek extra leuk maken. Praagman speelt op allerlei manieren met de uitgeknipte driehoeken. Zo ziet de lezer door de gaten van de uitgeknipte driehoeken verrassende dingen, zoals een ander stofje, een stukje van de benen, een hemd, of een lachende Dorus. Een leuke bezigheid is ook uit te zoeken waar al die lapjes die Dorus heeft verzameld vandaan komen, kan de lezer het roze lapje uit de prinsessenjurk terug vinden en van wie is toch dat blauwe ruitje?

Nog 100 nachtjes slapen is een fijn prentenboek waar veel aan te beleven valt. Het boek kreeg de Leespluim van september 2011 en werd gekozen tot prentenboek van jaar 2013.

Nog 100 nachtjes slapen
Milja Praagman
 
Leopold, 2011     € 13,95