Waarom lig jij in mijn bedje? - Joke van Leeuwen

Geplaatst 5 jan. 2013 04:36 door susan *

Het is fijn dat in de prentenboeken Top Tien Waarom lig jij in mijn bedje? van Joke van Leeuwen is opgenomen. Het bijzondere boek is heel geschikt om voor te lezen aan jonge kinderen. In het eenvoudige repeteerverhaal wordt een beertje uit bed gezet door een kind:´Ga maar in je eigen bedje liggen´. Het beertje vindt in zijn bedje een ander:´Waarom lig jij in mijn bedje?´ vraagt hij de indringer. Met het antwoord neemt de beer geen genoegen:´Ga maar in je eigen bedje liggen.´ Een hond zoekt vervolgens zijn eigen bedje op, waar hij ook een ander in vindt. De vraag ´waarom lig jij in mijn bedje?´ en de zin ´ga maar in je eigen bedje liggen´ wordt nog vaak herhaald. Alle dieren geven een reden om in het bedje van een ander te liggen tot we aankomen bij het bedje waar een popje ligt. Popje kan niet zeggen waarom hij in het bedje van een ander ligt. Toch heeft hij wel een goede reden: hij heeft geen bedje. Treurig loopt hij langs alle volle bedjes:´Iedereen heeft een bedje. En ik niet´. Als het popje bij het bedje aankomt waar het verhaal begon mag hij er in:´Omdat je klein bent. En omdat je het koud hebt´. Daar ligt popje dan. Hij zwaait nog even met een blij gezicht naar de lezer. 

De tocht langs de bedjes is een belevenis op zich omdat het boek op een bijzondere manier is uitgegeven. Het is een ´toverboek´, al zullen volwassenen het een ´leporello´ noemen. De stevige kartonnen bladzijden zijn zo gevouwen dat het boek bij het keerpunt in het verhaal, als het popje eenzaam op de bladzijde staat, niet uit blijkt te zijn. De lezer ziet weliswaar de kaft opdoemen, maar in deze uitgave kan je doorbladeren en kan de lezer zien hoe het verder gaat met het popje. De bladzijden kunnen ook helemaal uitgevouwen worden. 
Joke van Leeuwen heeft het verhaal zelf geïllustreerd en er valt veel te zien op de ogenschijnlijk eenvoudige illustraties. Tegen een donkere kale achtergrond, het is immers nacht, ziet de lezer alle verschillende bedjes. Vaak is niet in één keer te zien wie er in ligt, maar alles wordt duidelijk op de volgende illustratie. Het popje is aandoenlijk getekend. Als hij langs de volle bedjes loopt wordt hij steeds zieliger. Dat is te zien aan zijn houding en zijn gezicht. Als hij dan eindelijk zijn plaatsje heeft gevonden is zijn blije gezicht al het meevoelen waard. 

Waarom lig jij in mijn bedje? 
Joke van Leeuwen 


Querido, 2011     € 12,95