lijst Winterboeken

Het grote voorleesboek van de winter - Selma Noort

Geplaatst 7 dec. 2012 07:06 door susan *   [ 7 dec. 2012 07:06 bijgewerkt ]


Het grote voorleesboek van de winter
 is een stevig boek ´vol verhalen, knutseltips en recepten´ en bomvol kleurige illustraties. De verhalen gaan over Roel en Noor, broer en zus. Noor zit in groep drie, Roel in groep twee. Eerder schreef Selma Noort over dit duo in Het grote voorleesboek van Sinterklaas.

In het eerste verhaal is mama op zoek naar de kerstspullen en in het laatste verhaal kondigt het voorjaar zich aan, een echt winterboek dus. 
Als de kersttijd nadert zien Noor en Roel hoe een reuzenkerstboom het schoolplein wordt opgetakeld. Thuis wordt ook een kerstboom opgetuigd en spelen de kinderen het kerstverhaal na. Noor en Roel ondervinden wat ijzel is en leren schaatsen en natuurlijk proberen ze tot twaalf uur wakker te blijven op oudejaarsavond. Op school krijgt Noor driekoningenkoek en er valt genoeg sneeuw om een hele familie sneeuwpop te kunnen maken.
Als een rode draad lopen de avonturen van poes Droppie door het verhaal. Hij vindt zo´n boom in de kamer eerst maar niets tot hij ontdekt dat er leuk speelgoed in hangt. Droppie mag het kerstkind zijn, hij ontdekt wat sneeuw is en vuurwerk, en hij verdrinkt bijna als hij in een wak valt.
Selma Noort vervlecht de kerstthema´s mooi met andere winterse onderwerpen zoals winters weer en het eten van boerenkool met worst.

Noor en Roel zijn geen uitgesproken karakters, het zijn wel duidelijk kinderen rond vijf, zes jaar. Ze kunnen genieten van een kerstdraaimolentje en Noor ziet zelfs in het engeltje van de buurvrouw de hoofdpersoon van een mooi verhaal. Er worden kleine ruzietjes gemaakt en weer bijgelegd en soms zijn Noor en Roel een beetje stout. Nergens wordt het verhaal heftig, ouders reageren met begrip en ook met poes Droppie loopt het goed af. Kinderen zullen zich makkelijk kunnen identificeren met de hoofdpersonen en genieten van de beschrijvingen die dicht bij hun belevingswereld blijven.
Noort, al ruim dertig jaar kinderenboekenschrijfster, met twee zilveren griffels op zak, weet wel hoe ze een verhaal moet vertellen. Ze gebruikt veel goed lopende dialogen, die prettig voorlezen.
De knutseltips, liedjes en recepten sluiten aan bij de voorleesverhalen. Ook de lezer kan een driekoningenkoek bakken of een liedje leren over een poes in de sneeuw.

Een ´groot voorleesboek´ kan niet zonder illustraties. Tineke van der Stelt heeft het boek kleurrijk geïllustreerd en zijn winterse uiterlijk gegeven. De illustraties ondersteunen de tekst, zo is goed te zien hoe groot een reuzenkerstboom wel is en ook de ravage die Droppie heeft aangericht na haar stoeipartij met de kerstboom is duidelijk zichtbaar.

Het grote voorleesboek van de winter is echt een boek om in de kerstvakantie voor te lezen, vooral in een kerstvakantie vol sneeuw-en ijspret.

Het grote voorleesboek van de winter
Selma Noort (tekst) en Tineke van der Stelt (ill)
 
Leopold, 2010     € 14,95
 
 

De grote schaatswedstrijd - Westerlund & Tharlet

Geplaatst 9 feb. 2012 02:49 door susan *   [ 9 feb. 2012 02:49 bijgewerkt ]

Pieter de eekhoorn en Floris konijn kijken uit naar de grote schaatswedstrijd. Pieter gelooft in de wetenschap en heeft zijn schaatsen ´geperfectioneerd´. Floris moet daar niets van hebben ´om te winnen moet je heel sterk zijn´. Roeland de schildpad sust de ruzie en wijst Pieter er op dat het voor Floris heel belangrijk is dat hij de wedstrijd wint ´Hij is de beste schaatser van ons allemaal. Maar nu denkt hij dat jij daarin óók de beste wil zijn´.
Op de dag van de wedstrijd verschijnen er allerlei dieren aan de start, waaronder Floris, Roeland en Pieter. Floris ligt direct aan kop, Pieter schaatst goed, maar hij kijkt steeds in zijn notitieboekje en let niet goed op, hij komt in een wak terecht. De snelle schaatsers hebben niets in de gaten, maar Roeland wel. De schildpad is echter te klein om Pieter te helpen. Gelukkig kijkt Floris vlak voor de finish nog even om en aarzelt dan geen moment. Hij keert om en weet samen met de andere deelnemers Pieter uit het water te halen.

Eve Tharlet, vooral bekend van haar Paultje prentenboeken, brengt het verhaal in beeld. In een winters bos zien we de hoofdpersonen: Pieter de eekhoorn met een grote bril op( hij is ten slotte wetenschapper), Roeland de schildpad met een sjaal om zijn kop en ook Floris heeft wat winterse kleding aan. Tharlet tekent de dieren over het algemeen natuurgetrouw met weinig of geen kleding aan. Al die verschillende dieren weet ze overtuigend op de schaatsen af te beelden. De lezer ziet een struisvogel, een kip, herten en poezen een goede start maken als de wedstrijd begint. Twee poezen dreigen te vallen en ook een muisje lijkt moeite te hebben weg te komen.
Tharlet geeft diverse malen een overzicht van de wedstrijd van boven af, het verloop van de wedstrijd is dan goed te zien, evenals de redding van Pieter. Tekst en beeld ondersteunen elkaar.

Het verhaal leest prettig voor en is afgestemd op de jonge lezer. De moeilijke woorden die Pieter gebruikt worden uitgelegd en lichtjes bespoot ´jij en je moeilijke woorden altijd´.
In het verhaal wordt gerefereerd aan het komende Kerstfeest, maar De grote schaatswedstrijd is meer een winterverhaal dan een kerstverhaal.
De spanningsopbouw is goed, eerst draait het om vraag wie de wedstrijd zal gaan winnen, later staat de redding van Pieter centraal. De moraal van het verhaal ligt er dik op en wordt nog benadrukt in de laatste zin van het boek: ´om een winnaar te zijn, hoef je niet altijd de snelste te zijn´.

De grote schaatswedstrijd
Kate Westerlund (tekst) en Eve Tharlet (ill)
 
De Vier Windstreken, 2011     € 13,95
 
 

De Sneeuwman - Raymond Briggs

Geplaatst 6 feb. 2012 01:00 door susan *   [ 6 feb. 2012 01:01 bijgewerkt ]

De Britse Raymond Briggs maakte in 1978 een prentenboek dat de wereld zou veroveren: De sneeuwman. Het prentenboek, dat uitsluitend uit illustraties bestaat, werd in 1982 bewerkt tot een korte film die zelfs voor een Oscar werd genomineerd. De filmversie behoort tot het vaste kerstrepertoire in Engeland.

In het boek wordt het verhaal met kleurpotloodtekeningen verteld. Een jongen stormt enthousiast naar buiten als hij ziet dat het sneeuwt en gaat meteen aan de slag om een levensgrote sneeuwman te maken en dat is een hele klus. ´s Nachts komt de sneeuwman tot leven en de jongen laat hem binnen. De sneeuwman vermaakt zich prima met al die wonderlijke dingen in een mensenhuis: hij bekijkt de kat, speelt met het elektrische licht, eet een ijsblokje en probeert de boksbal uit. Hij houdt niet van warme dingen, zoals de haard of een afbeelding van Van Goghs Zonnebloemen. Na een maaltijd uit de diepvries neemt de sneeuwman de jongen mee naar buiten en samen vliegen ze over Engeland en zien The Royal Pavillion in Brighton beneden zich liggen. Ze landen bij de West Pier en kijken uit over de zee. Als de zon opkomt vliegen ze terug, de jongen neemt afscheid van de sneeuwman en gaat weer naar bed. Als hij de volgende morgen wakker wordt is de sneeuwman gesmolten.

De potloodtekeningen zijn in een realistische stijl en de kleuren zijn zacht, passend bij de winterse sfeer van het boek. Het verhaal is logisch opgebouwd en wat oudere kinderen zullen de voorlezer niet nodig hebben om het verhaal toegankelijk te maken. Het boek leest bijna als een stripverhaal, iedere bladzijden heeft meerdere tekeningen, alleen als de sneeuwman en de jongen over The Royal Pavillion vliegen beslaat de illustratie twee pagina’s.

Het verhaal van het boek en van de korte film zijn niet hetzelfde, aan de film is een kerstelement toegevoegd. De jongen, die in de film James heet, vliegt met de sneeuwman na zijn bezoek aan de pier door naar de kerstman.

De Sneeuwman (boek en dvd)
Raymond Briggs
 
Rubinstein, 2004     € 14,95
 

Van suikerbomen tot sneeuwhelden - Mack

Geplaatst 4 feb. 2012 03:03 door susan *   [ 4 feb. 2012 03:04 bijgewerkt ]

Bij uitgeverij Clavis verschijnt een serie boeken over de seizoenen gemaakt voor peuters en kleuters. Ze zijn geschreven, getekend en vorm gegeven door Mack die graag boeken maakt waar kinderen op een grappige manier iets van leren.
Het eerste deel in de reeks 4 seizoenen gaat over de winter en heeft de poëtische titel Van suikerbomen tot sneeuwhelden. Het boek bestaat uit winterse foto´s en tekeningen met begeleidende tekst. Deze tekst is afgestemd op een jonge lezersgroep: ´Het is winter. Brr,wat is het koud´, ´De waterdruppels lijken nu wel ijslolly´s. Alleen zijn ze niet zo lekker, jammer, hè?´.
Stapsgewijs worden verschillende onderwerpen in een paar zinnen uitgelegd: ´De zon is in de winter niet zo warm: meestal zit ze achter de wolken of hangt ze heel laag in de lucht, achter de bomen. Daarom kan de sneeuw lekker lang blijven liggen!´
Een onderwerp wordt van diverse kanten belicht, er wordt bijvoorbeeld eerst besproken dat bepaalde groente dol is op de vrieskou, maar fruit daarentegen moet juist weer niets hebben van die lage temperaturen. In het boek wordt veel informatie over dieren gegeven zoals de hoofdstuktitels  aangeven: winterslapers, sleedieren, sneeuwhelden, ijslopers , bibberaars en dieren met dikke jassen. Ieder onderwerp wordt afgesloten met een tekening waarbij een vraag wordt gesteld, bijvoorbeeld ´welke kerstboom heeft de meeste lichtjes´ of ´welke dieren zijn hier helemaal ingesneeuwd´.

Van suikerbomen tot sneeuwhelden geeft leuke informatie en maakt dat toegankelijk voor peuters en kleuters. Als de winter echt toeslaat kunnen ze in hun directe omgeving een aantal zaken met hun eigen ogen zien, een ´suikerboom´ bijvoorbeeld of een troepje ganzen op het ijs.

Voor de lezer die wil weten hoe het verder gaat in de natuur verschijnt binnenkort het lentedeel: Van bloesembomen tot gele donsjes.

Van suikerbomen tot sneeuwhelden
Mack
 
Clavis, 2011     € 10,95
 
 

Kikker in de kou - Max Velthuijs

Geplaatst 31 jan. 2012 01:00 door susan *   [ 31 jan. 2012 01:01 bijgewerkt ]

´Op een ochtend toen Kikker wakker werd, merkte hij meteen dat er iets veranderd was in de wereld. Hij sprong uit bed en liep naar het raam. Tot zijn verwondering zag hij dat alles wit was.'

Zo begint Kikker in de kou van Max Velthuijs dat inmiddels zijn 23e druk heeft. Kikker kent geen sneeuw en ijs en hij rent aanvankelijk verbaasd naar buiten en glijdt direct ondersteboven het ijs op. Hij vindt die kou maar niets en ook winteractiviteiten als schaatsen en sneeuwballen gooien kunnen hem niet bekoren, hij heeft het koud. Zijn vrienden zijn beter af: Eend heeft veren die beschermen tegen de kou, Varkentje heeft zijn speklaag en Haas een warme vacht.
De kou wordt Kikker bijna fataal: ´uitgeput viel hij languit in de sneeuw. Een zielige, naakte kikker´. Gelukkig vinden zijn vrienden hem op tijd. Ze stoppen Kikker in bed en verwennen hem. Hij wordt door Eend, Haas en Varkentje door de winter geholpen. Kikker wordt pas weer echt blij als het voorjaar aanbreekt ´Hoera, (…) Wat is het fijn om een kikker te zijn en de zon te voelen op je blote kikkervel.`

Velthuijs verstaat de kunst om veel te zeggen in weinig woorden. In combinatie met de illustraties wordt een overtuigend verhaal verteld. Zo zien we op de eerste bladzijde direct aan Kikkers gezicht dat hij zo zijn bedenkingen heeft over de verandering die de wereld heeft ondergaan. Velthuijs weet dit met slechts enkele lijnen uit te drukken.
De illustraties voor de Kikkerboeken zijn met een gouachetechniek tot stand gekomen: laag voor laag wordt de verf aangebracht en zo ontstaat een mooie dieptewerking. In dit winterse boek voeren grijs/wit tinten de boventoon. De illustraties van Velthuijs geven alleen het essentiële weer, Velthuijs plaatst zorgvuldig ieder detail in zijn illustraties. Het levert een prachtig sfeervol winters landschap op. Binnenshuis draait het om geborgenheid, Kikker in zijn gele bed, Haas op de voorleesstoel, Eend bij het hoofdeinde en Varkentje breiend op de bijgeschoven keukenstoel.
Max Velthuijs (1923-2005) kreeg in 1993 een Zilveren Griffel en een Gouden Penseel voor dit boek, beide zeer verdiend.

Max Velthuijs was een groot illustrator die in 2004 de prestigieuze Hans Christian Andersen Award for illustration ontving voor zijn oeuvre. Gelukkig zijn alle Kikkerboeken nog in druk, maar pas op voor de uitgaven die niet van zijn hand zijn, maar wel onder zijn naam worden uitgebracht. Daarin zal de lezer tevergeefs zoeken naar het genuanceerde kleurgebruik en de natuurlijke manier waarop Velthuijs zijn dieren menselijke handelingen laat verrrichten. Alleen de meester zelf kan geloofwaardig een Eend en een Kikker laten schaatsen.

Kikker in de kou
Max Velthuijs
 
Leopold, 1992     € 12,95
 
 
 

Winterdieren - Bibi Dumon Tak

Geplaatst 16 jan. 2012 03:09 door susan *   [ 7 dec. 2012 01:31 bijgewerkt ]

 
´Het is er altijd koud. Niet gewoon koud, maar ijskoud. Zomer en winter staat de diepvries aan. Daarom komt er bijna niemand een kijkje nemen op de beide polen, omdat niemand zin heeft in ijspegels aan zijn neus en een bevroren baard.´
Bibi Dumon Tak neemt de lezer mee naar deze barre plaatsen op de wereld, de Noordpool en de Zuidpool ´de vader en moeder van de aarde´. Als Dumon Tak over dieren schrijft dan krijg je niet het zoveelste boek met wetenswaardigheden over beesten, haar schrijfstijl tilt het boek ver boven het gemiddelde uit. Schijnbaar moeiteloos babbelt ze er op los, ze spreekt de lezer regelmatig aan, maakt een grapje tussendoor, maakt de lezer nieuwsgierig en vertelt in enkele pagina´s alles wat je zou willen weten over de dieren die ze aan je voorstelt.

In Winterdieren worden bekende bewoners van de polen besproken zoals de pinguïns ´de dapperste onder de dieren´, de ijsbeer ´de Rolls-Royce onder de pooldieren´en de poolhaas ´een knuffeldier in de krakende vrieskou´. Ook minder bekende dieren voorziet de schrijfster van een pakkend verhaal, bijvoorbeeld de muskusos: ´Man, o man, wat een beest is dit. Haveloos en hoogpolig van buiten, zorgzaam en oeroud van binnen´.
Als geen ander weet ze de lezer nieuwsgierig te maken: `Zoveel vernuft in één dier: daar kan zelfs Ikea, dat meubelpaleis uit Zweden, nog wat van leren. Dit harige bouwpakket uit het hoge noorden laat alle ontwerpers ver achter zich.VER!´ Het gaat over het rendier die ´technisch gezien bijzonder knap in elkaar zit. Zonder kiertjes en gaten waar de ijzige tocht doorheen kan jagen
Nuchter stel Dumnon Tak vast dat de natuur wreed kan zijn als ze beschrijft hoe een zeeluipaard zijn prooi doodranselt ´De natuur is een kreng. Een wrede fabriek die geen sluitingstijden kent´.

Drieëntwintig dieren worden in het boek besproken. Martijn van der Linden maakten er prachtige illustraties bij. In een beperkt winters kleurpallet beeldt hij de dieren in hun leefomgeving af en sluit daarbij aan op de tekst.

Bibi Dumon Tak kreeg voor haar veelzijdig werk al vier keer een zilveren griffel en ze lijkt een goede kandidaat om  ook in 2012 voor een griffel in aanmerking te komen, wat mij betreft mag het voor dit boek wel goud worden.


Bibi Dumon Tak kreeg tijdens de Kinderboekenweek De Gouden Griffel 2012 voor Winterdieren


Winterdieren
Bibi Dumon Tak (tekst) en Martijn van der Linden (ill)

Querido, 2011     € 14,95

Andere boeken van Bibi Dumon Tak die op kinderboekenpraatjes zijn besproken: Fiet wil rennen en Mikis de ezeljongen
 
 

Wat een kou, Vos en Haas!

Geplaatst 1 feb. 2011 06:31 door susan *   [ 7 dec. 2012 06:51 bijgewerkt ]

In dit prentenboek over Vos en Haas is het koud en het heeft gesneeuwd. Snel kleden Vos en Haas zich aan en gaan naar buiten. Uil heeft geen zin om mee te doen ´daar is het te koud voor. Uil zit liever binnen bij het vuur´. Vos en Haas gaan sneeuwpoppen maken en om de sneeuwpoppen ´echt af´ te maken kleden ze de poppen aan met elkaars kleren. Het resultaat is prachtig, maar wat hebben Vos en Haas het koud! Ze gaan snel een warm kopje thee halen bij Uil.

Dit eenvoudige Vos en Haas verhaal is, zoals altijd, geïllustreerd door Thé Tjong-Khing. Omdat het boek een groot formaat heeft kunnen de tekeningen goed tot hun recht komen. Zo zien we ruime holen en een grote vlakte met sneeuw.
De eerste bladzijden schept wat verwarring omdat in de tekst staat dat Vos Haas roept en we op de tekening Haas naar buiten zien wijzen met zijn mond open en Vos wat verdwaasd staat te kijken, alsof hij net wakker is. Maar verder vullen de illustraties de tekst mooi aan. Als Vos en Haas hun warme kleren bij elkaar zoeken kan Vos zijn wanten en warme trui niet zo snel vinden, na enig zoeken kan de lezer Vos vast helpen.
Er zijn verschillende grappige details in de illustraties verwerkt, zo zien we de vogeltjes een schaal leeg eten en zijn de portretten aan de muur bij Uil goed voor een glimlach.

Het boek is uitgegeven op stevig karton. De tekst is eenvoudig en op een subtiele manier herhalend: ´Uil Uil, speel je mee?´, Speelt Uil niet mee? Vraagt Vos?
Of ´Ik maak een pop van sneeuw´, zegt Haas. ´Ik ook´, zegt Vos. Mijn pop wordt groot en dik´, zegt Haas. ´Net als jij, Vos.´´En mijn pop krijgt lange oren!´lacht Vos. ´Net als jij, Haas
In de tekst zijn sommige woorden dik gedrukt, de functie daarvan ontgaat mij.

Wat een kou Vos en Haas is een leuk winters kijk- en voorleesboek voor kleuters die op deze manier vast kennis kunnen maken met Vos en Haas, de auteur heeft over dit duo ook verschillende avi leesboeken geschreven.

Wat een kou, Vos en Haas!
Sylvia Vanden Heede (tekst) en Thé Tjong-Khing (ill)
 
Lannoo, 2009  € 12,99
 
 

Jubelientje op het ijs

Geplaatst 16 jan. 2011 04:15 door susan *   [ 7 dec. 2012 06:54 bijgewerkt ]

Bij uitgeverij Rubinstein verscheen in de serie gouden boekjes een echt winterverhaal, Jubelientje op het ijs. Jubelientje, het vrolijke meisje dat bij haar oma woont, is al jaren een oude bekende. Hans Hagen schreef meerdere boeken over haar en Philip Hopman gaf Jubelientje en haar oma een gezicht. Hopman maakt van dit gouden boekje een echt Hollands winterboek: typische Hollandse huisjes in de sneeuw, schaatspret, koek en zopie op het ijs en oma achter een stoel op de schaatsen. Het verhaaltje is simpel: Jubelientje gaat met oma en Dirk Jan een schaatstocht maken en ze halen de finish. 
 
Jubelientje op het ijs
Hans Hagen (tekst) en Philip Hopman (ill)
 
Rubinstein, 2010  € 6,50

Wintervlinders

Geplaatst 27 dec. 2010 08:33 door susan *   [ 7 dec. 2012 06:56 bijgewerkt ]

Dromerig, winters en warm is de eerste indruk van het prentenboek Wintervlinders.
Op de eerste pagina van het boek zien we een bonte tekening met allerlei mensen die boodschappen doen. Door de kleding krijgt de lezer al snel door dat we hier met een sprookjesachtig verhaal beginnen. We zien een klein prinsesje wegdoken tussen al die mensen en zij wil maar één ding: alleen zijn.
Ze trekt zich terug in een toren zonder deur en zonder trap en één raam. Af en toe zwaait er iemand naar de prinses, maar dan trekt ze zich snel terug. Als het winter wordt ´vlindert´ de sneeuw naar beneden en dan valt het de prinses op hoe kleurloos het in haar toren is, ´straks ben ik alleen nog maar een schaduw, dacht de prinses´. Ze gaat aan de slag om dat te verkomen, ´alles moest kleur krijgen´. Ze beschildert de wanden van haar kamer en ze maakt kleurige papieren vlinders die ze uit het raam gooit. De mensen buiten reageren blij en verrast en roepen dat ze tevoorschijn moet komen, maar de prinses durft niet, ze heeft nog wat hulp van buitenaf nodig om die stap te kunnen nemen.

Wintervlinders is een poëtische vertelling in woord en beeld. Op de meeste illustraties zijn de kleuren wit, lichtblauw en grijzig, wintertinten die de sfeer oproepen van een verstilde wereld. De kleuraccenten komen van een groene schildpad en een rood gordijn in de torenkamer. De prinses ziet er heel prinseserig uit, met haar witte opbollende jurk en haar hoge kapsel met daarin een kroontje. Naarmate het verhaal vordert en de prinses net iets volwassener oogt, komen er steeds meer kleuren in de illustraties, en uiteindelijk staat ze als jonge vrouw tussen de mensen.
Ook de tekst is beeldend en poëtisch: ´ze verzon een torenrond verhaal´, ´de papieren vlinders zweefden dansend op de wind naar beneden´, ´ de allerlaatste vlinder op het raamkozijn was onbeschreven. De prinses begreep dat zij het verhaal zelf af moest maken.´

Dit prentenboek heeft een spannend thema: hoe zet ik mij uiteen met de wereld. De prinses loopt er eerst voor weg, maar ze neemt zelf de eerst stap tot contact met de buitenwereld als zij haar kleurige vlinders uit het raam gooit. De mensen buiten de toren zijn blij en willen haar graag in hun midden, maar de angst wint het en de buitenwereld vergeet haar weer, behalve die ene jongen die contact met haar zoekt en haar verleidt toch naar buiten te komen. Mooie beelden.

Jeska Verstegen is er in geslaagd zich niet te verliezen in de diepere lagen van het verhaal, het geheel blijft ook overeind zonder alle lagen te doorgronden. Kinderen kunnen genieten van de mooie platen, de dromerige sfeer en de prinses die uiteindelijk tussen de mensen staat en daar welkom is. Wintervlinders is een mooie winterse droom.

Wintervlinders
Jeska Verstegen

De Eenhoorn, 2010  € 14,50
 
 

Droomsneeuw

Geplaatst 20 dec. 2010 05:08 door susan *   [ 7 dec. 2012 06:58 bijgewerkt ]

Daar loopt de kerstman in een sneeuwbui en hij is duidelijk uit dezelfde wereld als Rupsje Nooitgenoeg, de wereld van Eric Carle. De sneeuwbui op de kaft van het boek kunnen we niet alleen zien, maar ook voelen. Zacht voelen de vlokjes aan en helemaal niet koud.

Het verhaal gaat over een boer en zijn dieren ´hij kon ze op de vingers van één hand tellen. Daarom noemde de boer zijn dieren Een, Twee, Drie, Vier en Vijf´. Op de illustratie zien we de boer in zijn huisje en een stal. Door de raampjes van de stal kunnen we stukjes van de dieren zien, maar wat het nu precies voor dieren zijn blijft nog de vraag.
Op een avond in de winter valt de boer in zijn stoel in slaap en hij droomt dat het sneeuwt. De sneeuwvlokken bedekken hem met een zachte, witte deken en daarna worden de dieren één voor één ook bedekt met ´de witte deken´. In het boek zit een transparant met sneeuwvlokken en ´de witte deken´, als deze pagina wordt omgeslagen zien we de boer in zijn stoel, diep in slaap.En zo zit ieder dier op dezelfde wijze verstopt achter de transparante sneeuw en kan er steeds opnieuw ontdekt worden wat er achter de sneeuw verborgen zit. Als ook Vijf uit de sneeuw te voorschijn is gekomen wordt de boer wakker en ziet dat het echt gesneeuwd heeft. ´Poppelepee´ roept hij uit en snel trekt hij zijn warme kleren aan en gaat met een zak over zijn schouder naar de stal. Onder de nieuwsgierige blikken van zijn dieren weet de boer er een waar kerstfeest van te maken. Er is zelfs een muziekje. De lezer kan het horen als hij op een knop in de tekening drukt.

Het boek heeft een bijzondere vormgeving: sneeuwvlokjes die je kunt voelen, sneeuw die eerst bedekt en dan kan worden weggehaald, echte zilveren sliertjes in de kerstboom en een muziekje. Dat laatste is bepaald geen Mozart, het is wat onduidelijk gepingel.
De illustraties zijn in de vertrouwde collagestijl van Carle. Hoofdkleuren in dit boek zijn roodtinten, blauw en groen. De afgebeelde boerderijdieren zullen door peuters direct herkent worden. Grappig detail is dat de boer in zijn winterse kleren wel erg veel op de kerstman lijkt.

De eenvoudige tekst, het tellen van een tot en met vijf, de herhalingen en het spelen met de transparate droomsneeuw zal peuters aanspreken. Droomsneeuw is een warm en leuk winters prentenboek.

Droomsneeuw
Eric Carle

Gottmer, 2010   € 14,95
 

1-10 of 11