De grote schaatswedstrijd - Westerlund & Tharlet

Geplaatst 9 feb. 2012 02:49 door susan *   [ 9 feb. 2012 02:49 bijgewerkt ]
Pieter de eekhoorn en Floris konijn kijken uit naar de grote schaatswedstrijd. Pieter gelooft in de wetenschap en heeft zijn schaatsen ´geperfectioneerd´. Floris moet daar niets van hebben ´om te winnen moet je heel sterk zijn´. Roeland de schildpad sust de ruzie en wijst Pieter er op dat het voor Floris heel belangrijk is dat hij de wedstrijd wint ´Hij is de beste schaatser van ons allemaal. Maar nu denkt hij dat jij daarin óók de beste wil zijn´.
Op de dag van de wedstrijd verschijnen er allerlei dieren aan de start, waaronder Floris, Roeland en Pieter. Floris ligt direct aan kop, Pieter schaatst goed, maar hij kijkt steeds in zijn notitieboekje en let niet goed op, hij komt in een wak terecht. De snelle schaatsers hebben niets in de gaten, maar Roeland wel. De schildpad is echter te klein om Pieter te helpen. Gelukkig kijkt Floris vlak voor de finish nog even om en aarzelt dan geen moment. Hij keert om en weet samen met de andere deelnemers Pieter uit het water te halen.

Eve Tharlet, vooral bekend van haar Paultje prentenboeken, brengt het verhaal in beeld. In een winters bos zien we de hoofdpersonen: Pieter de eekhoorn met een grote bril op( hij is ten slotte wetenschapper), Roeland de schildpad met een sjaal om zijn kop en ook Floris heeft wat winterse kleding aan. Tharlet tekent de dieren over het algemeen natuurgetrouw met weinig of geen kleding aan. Al die verschillende dieren weet ze overtuigend op de schaatsen af te beelden. De lezer ziet een struisvogel, een kip, herten en poezen een goede start maken als de wedstrijd begint. Twee poezen dreigen te vallen en ook een muisje lijkt moeite te hebben weg te komen.
Tharlet geeft diverse malen een overzicht van de wedstrijd van boven af, het verloop van de wedstrijd is dan goed te zien, evenals de redding van Pieter. Tekst en beeld ondersteunen elkaar.

Het verhaal leest prettig voor en is afgestemd op de jonge lezer. De moeilijke woorden die Pieter gebruikt worden uitgelegd en lichtjes bespoot ´jij en je moeilijke woorden altijd´.
In het verhaal wordt gerefereerd aan het komende Kerstfeest, maar De grote schaatswedstrijd is meer een winterverhaal dan een kerstverhaal.
De spanningsopbouw is goed, eerst draait het om vraag wie de wedstrijd zal gaan winnen, later staat de redding van Pieter centraal. De moraal van het verhaal ligt er dik op en wordt nog benadrukt in de laatste zin van het boek: ´om een winnaar te zijn, hoef je niet altijd de snelste te zijn´.

De grote schaatswedstrijd
Kate Westerlund (tekst) en Eve Tharlet (ill)
 
De Vier Windstreken, 2011     € 13,95