Droomsneeuw

Geplaatst 20 dec. 2010 05:08 door susan *   [ 7 dec. 2012 06:58 bijgewerkt ]
Daar loopt de kerstman in een sneeuwbui en hij is duidelijk uit dezelfde wereld als Rupsje Nooitgenoeg, de wereld van Eric Carle. De sneeuwbui op de kaft van het boek kunnen we niet alleen zien, maar ook voelen. Zacht voelen de vlokjes aan en helemaal niet koud.

Het verhaal gaat over een boer en zijn dieren ´hij kon ze op de vingers van één hand tellen. Daarom noemde de boer zijn dieren Een, Twee, Drie, Vier en Vijf´. Op de illustratie zien we de boer in zijn huisje en een stal. Door de raampjes van de stal kunnen we stukjes van de dieren zien, maar wat het nu precies voor dieren zijn blijft nog de vraag.
Op een avond in de winter valt de boer in zijn stoel in slaap en hij droomt dat het sneeuwt. De sneeuwvlokken bedekken hem met een zachte, witte deken en daarna worden de dieren één voor één ook bedekt met ´de witte deken´. In het boek zit een transparant met sneeuwvlokken en ´de witte deken´, als deze pagina wordt omgeslagen zien we de boer in zijn stoel, diep in slaap.En zo zit ieder dier op dezelfde wijze verstopt achter de transparante sneeuw en kan er steeds opnieuw ontdekt worden wat er achter de sneeuw verborgen zit. Als ook Vijf uit de sneeuw te voorschijn is gekomen wordt de boer wakker en ziet dat het echt gesneeuwd heeft. ´Poppelepee´ roept hij uit en snel trekt hij zijn warme kleren aan en gaat met een zak over zijn schouder naar de stal. Onder de nieuwsgierige blikken van zijn dieren weet de boer er een waar kerstfeest van te maken. Er is zelfs een muziekje. De lezer kan het horen als hij op een knop in de tekening drukt.

Het boek heeft een bijzondere vormgeving: sneeuwvlokjes die je kunt voelen, sneeuw die eerst bedekt en dan kan worden weggehaald, echte zilveren sliertjes in de kerstboom en een muziekje. Dat laatste is bepaald geen Mozart, het is wat onduidelijk gepingel.
De illustraties zijn in de vertrouwde collagestijl van Carle. Hoofdkleuren in dit boek zijn roodtinten, blauw en groen. De afgebeelde boerderijdieren zullen door peuters direct herkent worden. Grappig detail is dat de boer in zijn winterse kleren wel erg veel op de kerstman lijkt.

De eenvoudige tekst, het tellen van een tot en met vijf, de herhalingen en het spelen met de transparate droomsneeuw zal peuters aanspreken. Droomsneeuw is een warm en leuk winters prentenboek.

Droomsneeuw
Eric Carle

Gottmer, 2010   € 14,95