Van suikerbomen tot sneeuwhelden - Mack

Geplaatst 4 feb. 2012 03:03 door susan *   [ 4 feb. 2012 03:04 bijgewerkt ]
Bij uitgeverij Clavis verschijnt een serie boeken over de seizoenen gemaakt voor peuters en kleuters. Ze zijn geschreven, getekend en vorm gegeven door Mack die graag boeken maakt waar kinderen op een grappige manier iets van leren.
Het eerste deel in de reeks 4 seizoenen gaat over de winter en heeft de poëtische titel Van suikerbomen tot sneeuwhelden. Het boek bestaat uit winterse foto´s en tekeningen met begeleidende tekst. Deze tekst is afgestemd op een jonge lezersgroep: ´Het is winter. Brr,wat is het koud´, ´De waterdruppels lijken nu wel ijslolly´s. Alleen zijn ze niet zo lekker, jammer, hè?´.
Stapsgewijs worden verschillende onderwerpen in een paar zinnen uitgelegd: ´De zon is in de winter niet zo warm: meestal zit ze achter de wolken of hangt ze heel laag in de lucht, achter de bomen. Daarom kan de sneeuw lekker lang blijven liggen!´
Een onderwerp wordt van diverse kanten belicht, er wordt bijvoorbeeld eerst besproken dat bepaalde groente dol is op de vrieskou, maar fruit daarentegen moet juist weer niets hebben van die lage temperaturen. In het boek wordt veel informatie over dieren gegeven zoals de hoofdstuktitels  aangeven: winterslapers, sleedieren, sneeuwhelden, ijslopers , bibberaars en dieren met dikke jassen. Ieder onderwerp wordt afgesloten met een tekening waarbij een vraag wordt gesteld, bijvoorbeeld ´welke kerstboom heeft de meeste lichtjes´ of ´welke dieren zijn hier helemaal ingesneeuwd´.

Van suikerbomen tot sneeuwhelden geeft leuke informatie en maakt dat toegankelijk voor peuters en kleuters. Als de winter echt toeslaat kunnen ze in hun directe omgeving een aantal zaken met hun eigen ogen zien, een ´suikerboom´ bijvoorbeeld of een troepje ganzen op het ijs.

Voor de lezer die wil weten hoe het verder gaat in de natuur verschijnt binnenkort het lentedeel: Van bloesembomen tot gele donsjes.

Van suikerbomen tot sneeuwhelden
Mack
 
Clavis, 2011     € 10,95