Wat een kou, Vos en Haas!

Geplaatst 1 feb. 2011 06:31 door susan *   [ 7 dec. 2012 06:51 bijgewerkt ]
In dit prentenboek over Vos en Haas is het koud en het heeft gesneeuwd. Snel kleden Vos en Haas zich aan en gaan naar buiten. Uil heeft geen zin om mee te doen ´daar is het te koud voor. Uil zit liever binnen bij het vuur´. Vos en Haas gaan sneeuwpoppen maken en om de sneeuwpoppen ´echt af´ te maken kleden ze de poppen aan met elkaars kleren. Het resultaat is prachtig, maar wat hebben Vos en Haas het koud! Ze gaan snel een warm kopje thee halen bij Uil.

Dit eenvoudige Vos en Haas verhaal is, zoals altijd, geïllustreerd door Thé Tjong-Khing. Omdat het boek een groot formaat heeft kunnen de tekeningen goed tot hun recht komen. Zo zien we ruime holen en een grote vlakte met sneeuw.
De eerste bladzijden schept wat verwarring omdat in de tekst staat dat Vos Haas roept en we op de tekening Haas naar buiten zien wijzen met zijn mond open en Vos wat verdwaasd staat te kijken, alsof hij net wakker is. Maar verder vullen de illustraties de tekst mooi aan. Als Vos en Haas hun warme kleren bij elkaar zoeken kan Vos zijn wanten en warme trui niet zo snel vinden, na enig zoeken kan de lezer Vos vast helpen.
Er zijn verschillende grappige details in de illustraties verwerkt, zo zien we de vogeltjes een schaal leeg eten en zijn de portretten aan de muur bij Uil goed voor een glimlach.

Het boek is uitgegeven op stevig karton. De tekst is eenvoudig en op een subtiele manier herhalend: ´Uil Uil, speel je mee?´, Speelt Uil niet mee? Vraagt Vos?
Of ´Ik maak een pop van sneeuw´, zegt Haas. ´Ik ook´, zegt Vos. Mijn pop wordt groot en dik´, zegt Haas. ´Net als jij, Vos.´´En mijn pop krijgt lange oren!´lacht Vos. ´Net als jij, Haas
In de tekst zijn sommige woorden dik gedrukt, de functie daarvan ontgaat mij.

Wat een kou Vos en Haas is een leuk winters kijk- en voorleesboek voor kleuters die op deze manier vast kennis kunnen maken met Vos en Haas, de auteur heeft over dit duo ook verschillende avi leesboeken geschreven.

Wat een kou, Vos en Haas!
Sylvia Vanden Heede (tekst) en Thé Tjong-Khing (ill)
 
Lannoo, 2009  € 12,99