Wintervlinders

Geplaatst 27 dec. 2010 08:33 door susan *   [ 7 dec. 2012 06:56 bijgewerkt ]

Dromerig, winters en warm is de eerste indruk van het prentenboek Wintervlinders.
Op de eerste pagina van het boek zien we een bonte tekening met allerlei mensen die boodschappen doen. Door de kleding krijgt de lezer al snel door dat we hier met een sprookjesachtig verhaal beginnen. We zien een klein prinsesje wegdoken tussen al die mensen en zij wil maar één ding: alleen zijn.
Ze trekt zich terug in een toren zonder deur en zonder trap en één raam. Af en toe zwaait er iemand naar de prinses, maar dan trekt ze zich snel terug. Als het winter wordt ´vlindert´ de sneeuw naar beneden en dan valt het de prinses op hoe kleurloos het in haar toren is, ´straks ben ik alleen nog maar een schaduw, dacht de prinses´. Ze gaat aan de slag om dat te verkomen, ´alles moest kleur krijgen´. Ze beschildert de wanden van haar kamer en ze maakt kleurige papieren vlinders die ze uit het raam gooit. De mensen buiten reageren blij en verrast en roepen dat ze tevoorschijn moet komen, maar de prinses durft niet, ze heeft nog wat hulp van buitenaf nodig om die stap te kunnen nemen.

Wintervlinders is een poëtische vertelling in woord en beeld. Op de meeste illustraties zijn de kleuren wit, lichtblauw en grijzig, wintertinten die de sfeer oproepen van een verstilde wereld. De kleuraccenten komen van een groene schildpad en een rood gordijn in de torenkamer. De prinses ziet er heel prinseserig uit, met haar witte opbollende jurk en haar hoge kapsel met daarin een kroontje. Naarmate het verhaal vordert en de prinses net iets volwassener oogt, komen er steeds meer kleuren in de illustraties, en uiteindelijk staat ze als jonge vrouw tussen de mensen.
Ook de tekst is beeldend en poëtisch: ´ze verzon een torenrond verhaal´, ´de papieren vlinders zweefden dansend op de wind naar beneden´, ´ de allerlaatste vlinder op het raamkozijn was onbeschreven. De prinses begreep dat zij het verhaal zelf af moest maken.´

Dit prentenboek heeft een spannend thema: hoe zet ik mij uiteen met de wereld. De prinses loopt er eerst voor weg, maar ze neemt zelf de eerst stap tot contact met de buitenwereld als zij haar kleurige vlinders uit het raam gooit. De mensen buiten de toren zijn blij en willen haar graag in hun midden, maar de angst wint het en de buitenwereld vergeet haar weer, behalve die ene jongen die contact met haar zoekt en haar verleidt toch naar buiten te komen. Mooie beelden.

Jeska Verstegen is er in geslaagd zich niet te verliezen in de diepere lagen van het verhaal, het geheel blijft ook overeind zonder alle lagen te doorgronden. Kinderen kunnen genieten van de mooie platen, de dromerige sfeer en de prinses die uiteindelijk tussen de mensen staat en daar welkom is. Wintervlinders is een mooie winterse droom.

Wintervlinders
Jeska Verstegen

De Eenhoorn, 2010  € 14,50