De winnaars van de Penselen, het Palet en de Boekensleutel

Geplaatst 29 sep. 2012 03:14 door susan *   [ 21 jun. 2020 05:32 bijgewerkt ]
Op 26 september werden De Gouden Penseel, Het Gouden Palet en De Boekensleutel uitgereikt.
Het Gouden Palet was voor Kitty Crowther voor haar boek Kleine Man en God. Een conservatieve keuze, Crowther heeft al veel internationale prijzen gewonnen. Opmerkelijk na de consternatie van vorig jaar waarin de Penseeljury de kwaliteit van buitenlandse illustratoren zo hoog achtte dat ze, tegen de regels in, de Nederlandse illustratoren passeerde. Ik had er meer van verwacht. 
Sieb Posthuma kreeg de Gouden Penseel  voor Een vijver vol inkt.  Het Muizenhuis van Karina Schaapman bleef zilver. Een terechte en onomstreden keus. Sieb Posthuma is uitgedaagd om in navolging van Nederlands grootste illustratoren de versjes van Annie M.G. Schmidt te illustreren. Dat deed hij in zijn eigen stijl en met zijn eigen vakmanschap. Ook de oudere lezers, die hiervoor hun vertrouwde beelden moesten los laten, kunnen zijn interpretatie waarderen. Hoera voor Sieb dus. 
Bij de penseeluitreiking werd ook een Boekensleutel toegekend. Wat mij betreft een onduidelijke prijs. Een´sleutel´ suggereert dat we te maken hebben met een erkenning voor een boek waarvan verwacht wordt dat het een sleutelfunctie kan hebben in de kinderliteratuur. Maar ik zit er helemaal naast met mijn interpretatie. Deze prijs, die bij hoge uitzondering wordt toegekend aan een kinderboek dat ´bijzondere perspectieven biedt´, lijkt eerder een vergaarbak voor boeken die niet makkelijk in een categorie te plaatsen zijn en zowel voor de griffeljury als voor de penseeljury in aanmerking kunnen komen. De Boekensleutel ging naar Het Dierelirium van Javier Sáez Castán en Miguel Murugarren, bewerkt en vertaald door Kees van Kooten die de prijs in ontvangst nam. Ik heb het boek slechts oppervlakkig kunnen bekijken en het lijkt een vermakelijk en origineel boek. Maar waarom daar nu zo´n speciale bekroning,´al twaalf jaar niet uitgereikt´ aan wordt toegekend blijft voor mij een raadsel.