Keepvogel en Kijkvogel - Wouter van Reek

Geplaatst 25 aug. 2012 03:20 door susan *   [ 25 aug. 2012 03:20 bijgewerkt ]

or susan *
In september 2011 was er in het Haags Gemeentemuseum een grote tentoonstelling gewijd aan het werk van Pieter Mondriaan. In samenwerking met uitgeverij Leopold werden er ter gelegenheid van deze tentoonstelling twee kunstboeken voor kinderen uitgegeven. Voor kinderen vanaf negen jaar Mister Orange (Truus Matti) en voor de kleintjes het prentenboekKeepvogel en Kijkvogel van Wouter van Reek. Beide boeken kregen een Zilveren Griffel. 
Keepvogel, volgens zijn schepper een ´doodgewone superheld´ deelt zijn avonturen al geruime tijd met de jonge televisiekijkers. In 2009 verscheen hij voor het eerst in een prentenboek samen met zijn vaste vriend, het hondje Tungsten. 

Keepvogel komt tijdens een wandeling Kijkvogel tegen die een nieuwe toekomst zoekt. Keepvogel vindt dit niet nodig ´als je afwacht komt de toekomst toch vanzelf?´ Maar Kijkvogel maakt toch iets in hem wakker. Keepvogel wil geen onbekende dingen mislopen en daarom besluit hij er op uit te trekken. Hoe verder hij komt, hoe onbekender alles wordt. Uiteindelijk komen Keepvogel en Tungsten aan in een grote stad vol haastige reizigers, felle lichten, perrons, trappen en piepende remmen. Het zo druk dat Keepvogel Tungsten kwijt raakt. Tijdens zijn zoektocht naar het hondje ontmoet hij Kijkvogel weer, die hem meeneemt naar zijn atelier. Als Tungsten weer opduikt dansen Keepvogel, Kijkvogel en hun honden op de ´allernieuwste allermodernste allerwildste´ muziek en dan weet Kijkvogel het: zo ziet de nieuwe toekomst eruit! 

De kracht van het boek zit vooral in de illustraties die het werk van Mondriaan vermengt met de stijl van Van Reek. Zo loopt Keepvogel door het werk van Mondriaan, dat steeds abstracter wordt, naar de drukte van de stad. De zoektocht van Keepvogel in het New York van Mondriaan is prachtig, zeker in het kader van ondersteunend prentenboek bij een Mondriaantentoonstelling. 
De tekst in het prentenboek is voor jonge kinderen niet makkelijk. Het zoeken naar´een nieuwe toekomst´ is een erg abstracte opdracht. Er wordt gezocht naar iets dat hoe verder je komt steeds onbekender wordt en in de verte nóg onbekender is. Het doel komt in zicht bij een ondergrondse trein als Keepvogel uitroept ´De toekomst komt nu echt dichterbij´ en uiteindelijk is die nieuwe toekomst dan dansen op de muziek van een swingend plaatje (!). 
Het is duidelijk dat het verhaal moest eindigen bij het topstuk uit het Haags Gemeentemuseum, deVictory Boogie Woogie, dat de nieuwe toekomst representeert. Dat was wellicht in 1944 het geval, maar dat is nu een rare conclusie. En daar zal de verbazing van de kleuter niet stoppen. In de laatste zinnen ontkent Tungsten er moderner uit te zien terwijl de lezer toch duidelijk ziet dat hij in een nieuwe stijl is afgebeeld. 

Keepvogel en Kijkvogel is door de Penseeljury 2012 bekroond met een Vlag en Wimpel en dat is meer dan terecht. Met de toekenning van een Zilveren Griffel in de categorie tot zes jaar heb ik meer moeite. Voor kinderen die dit boek lezen los van de Mondriaantentoonstelling is het een onsamenhangend en moeilijk verhaal. 


Keepvogel en Kijkvogel 
Wouter van Reek

Leopold, 2011     € 13,95