Mijn Gouden Griffel gaat naar...

Geplaatst 2 okt. 2012 02:02 door susan *

Aan de vooravond van De Kinderboekenweek vindt traditiegetrouw het kinderboekenbal plaats. Tijdens dit feest wordt bekend wie de Gouden Griffel 2012 krijgt. Acht bekroonde boeken dingen mee, Ik en de rovers van Siri Kolu valt af omdat de Gouden Griffel niet wordt toegekend aan een buitenlands boek. Welk boek krijgt mijn Gouden griffel? 

Eerst moet ik opmerken dat er boek gemist wordt tussen de Zilveren Griffels, namelijk Verhalen voor de vossenbroertjes van Lida Dijkstra. Onbegrijpelijk dat de jury dit boek slechts een Vlag en Wimpel toekende. Het is prachtig geschreven en staat in de lange traditie van Reynaerdverhalen waar het een originele draai aan geeft. Dit boek steekt met kop en schouders uit boven de gekozen boeken in de categorie zes tot negen jaar: Mister Orange van Truus Matti en Vuurbom van Harm de Jonge. Deze boeken krijgen van mij geen goud. Bij Matti zit het opgelegde stramien, een verhaal over Mondriaan, in de weg. Het verzwakt de compositie en zeggenschap van het boek. Harm de Jonge schreef een goed opgebouwd degelijk en nostalgisch verhaal. Mooi voor zilver, maar in dit gezelschap zeker niet goed genoeg voor goud. 
Keepvogel en Kijkvogel  van Wouter van Reek vind ik al rijkelijk bedeeld met een Zilveren Griffel. De bekroning van de illustraties is terecht, maar het verhaal is nauwelijks geschikt voor de leeftijdsgroep: op zoek gaan naar de toekomst is voor de in het hier en nu levende kleuter met beperkt tijdsbesef wel veel gevraagd. Los van de Mondriaantentoonstelling is het een vaag en moeilijk te begrijpen verhaal. 
Verrassend vond ik de keuze voor Je beste vriendin Anne van Jacqueline van Maarsen. Ik hoop dat de bekroning dit boek meer bekendheid geeft, want dat verdient het. Van Maarsen vertelt een evenwichtig en indrukwekkend verhaal en doet dat in een goede stijl. Maar qua taalgebruik kan ze niet tippen aan de concurrentie. 
De beste van het lijstje zijn: O rode papaver, boem pats knal! van Sjoerd Kuyper, Toen kwam Samvan Edward van de Vendel, Winterdieren van Bibi Dumon Tak en Driedelig paard van Ted van Lieshout. Deze vier boeken zijn uitzonderlijk goed geschreven. En niet alleen dat, deze auteurs kunnen mooi schrijven voor kinderen, ze verliezen hun beoogde lezerspubliek niet uit het oog. Alle vier verdienen ze goud en de een boven de ander verkiezen wordt al snel een kwestie van smaak. 

Maar ik kies toch, en wel voor Driedelig paard van Ted van Lieshout omdat hij een vorm van dichten heeft ontwikkeld die nieuw is en daarmee de meest originele van de vier. Bovendien zijn de illustraties ook bijzonder, al speelt dat bij de toekenning van een Griffel geen rol. Eigenlijk had ik verwacht dat Ted van Lieshout De Boekensleutel zou krijgen. Het is een boek dat een sleutelmoment in de kinderliteratuur zou kunnen markeren: het heeft een bijzondere tekst van hoge kwaliteit én bijzondere illustraties eveneens van hoge kwaliteit. 
Vanavond weten we waar de voorkeur van Griffeljury ligt, ik ben benieuwd.