Vuurbom - Harm de Jonge

Geplaatst 16 jul. 2012 02:43 door susan *   [ 16 jul. 2012 02:43 bijgewerkt ]
Het begint met een ongewone vriendschap tussen Jimmie en Bram. Jimmie is een bescheiden jongen die Bram bij toeval ontmoet als hij door de achterbuurt Zwarte Oost naar huis fietst. Bram maakt makkelijk contact en voor Jimmie er erg in heeft zijn ze vrienden. Het is een complexe vriendschap. Bram heeft gekke invallen, neemt het voortouw in spannende ondernemingen en trekt Jimmie mee in zijn onderzoek naar De Wet van Oorzaak en Gevolg; Bram wil weten hoe mensen op iets reageren.
Als het verhaal begint ligt Jimmie in het ziekenhuis, hij heeft brandwonden en een verband voor zijn ogen, het gevolg van een brand in het zomerhuis van Bram. Jimmie was daar met zijn klasgenoten en Bram. Zijn herinneringen aan de gebeurtenissen zijn vaag, maar Jimmie weet nog dat hij een vuurbom in zijn handen had. Heeft hij die bom naar Bram gegooid en is hij nu een moordenaar?
De belangrijkste mensen die aan zijn bed verschijnen zijn, naast zijn moeder, politieman Ratelbuis en de Molukse verpleegster Agnes. Ratelbuis met zijn kraaienstem en de geur van een garage om zich heen peutert de herinneringen aan die middag een voor een los. Agnes ontfermt zich over Jimmie, ze verzorgt hem liefdevol, stuurt Ratelbuis weg, leest Jimmie voor met een stem´zo zacht als een poetsdoekje´ en geeft hem een ´dondersteen´ om zijn angsten de baas te worden.

De lezer wordt meegenomen in de herinneringen en angsten van Jimmie. Er ontvouwt zich een spannend verhaal waarin steeds duidelijker wordt wat er die middag in het zomerhuis is gebeurd. De vorm is goed gekozen en houdt de aandacht vast. Gehoor en geuren spelen een grote rol in het verhaal, wellicht omdat Jimmie niet kan zien. Zo ruikt Bram naar vuur, wat soms een lekker luchtje is´de geur van een afgestreken lucifer´ en soms stinkt naar´een pan die te lang op het vuur stond.´
De sfeer in het verhaal is nostalgisch, het lijkt zich in de jaren zeventig af te spelen. De jongens vermaken zich met een knikkerbaan terwijl ze naar de muziek van Queen luisteren. Facebook, mobiele telefoons, Twitter, het lijkt niet te bestaan. Ook de namen van de bijfiguren klinken als een jongensboek: Slikkie Spaan ´een licht criminele jongen´ en Wormhout, ´een wat stijve man, die graag een grijs pak draagt.´
Vuurbom verdient zijn Zilveren Griffel voor de prachtige opbouw en de mooie schrijfstijl die het verwarrende nostalgische sfeertje ruimschoots goed maken.

Vuurbom
Harm de Jonge
Van Goor, 2011 € 14,99