Lijst Vakantieleestips 13


Tips voor 4+

Geplaatst 5 jul. 2013 04:47 door susan *   [ 14 jul. 2013 04:35 bijgewerkt ]


Het grote voorleesboek van zomer, zand en zee
– Selma Noort 

Roel en Noor gaan met hun ouders en poes Dropje op vakantie aan zee. Ze maken veel kleine avonturen mee. Een fijn zomervoorleesboek met prachtige illustraties. Ook met knutseltips, recepten, liedjes en versjes

Bij ons in het circus- Koos Meinderts
Voor ieder die een circus tegenkomt, of er een zou willen tegenkomen. Met mooie rijmende teksten worden de circusartiesten voorgesteld. En ze zijn natuurlijk ook te zien op de tekeningen van Annette Fienieg 

Boer Boris – Ted van Lieshout
Boer Boris heeft het maar druk op zijn boerderij. Hij zorgt voor de dieren en rijdt op zijn tractor. De rijmende tekst nodigt uit om alles op de boerderij te tellen. Het boek is geïllustreerd door Philip Hopman. Ook Boer Boris gaat naar zee is een aanrader. Als Boer Boris naar het strand gaat moet er wel heel veel mee. 

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft – Werner Holzwarth
Een klassieker die al rond drie jaar voorgelezen kan worden. Een mol krijgt een drol op zijn hoofd (dat is goed te zien op de tekening) en gaat verhaal halen. Veel dieren zijn onschuldig, zij maken heel andere poep. Als de kleine mol de schuldige gevonden heeft zal hij hem even een poepie laten ruiken. 
Onmisbaar op een boerderijvakantie met kleine kinderen die net zindelijk zijn geworden en vaak een fascinatie hebben voor poep. 

Emma op vakantie – Jolet Leenhouts
Een prentenboek zonder tekst met spannende flapjes. Emma en haar grote zus gaan op vakantie: ze nemen afscheid van de poes, worden belaagd door meeuwen op de parkeerplaats en slapen in een vreemd bed is wel griezelig. Emma gaat naar het strand en het circus en als ze thuis komt is daar weer de poes. 

Op reis met het vliegtuig – Pierre Winters
Een prentenboek dat alles laat zien over vliegtuigen en reizen met een vliegtuig. Een goed prentenboek om een vliegreis mee voor te bereiden en/of nog eens uitgebreid met elkaar na te bespreken. 

Woeste Willem – Ingrid en Dieter Schubert 
Frank sluit vriendschap met een humeurige oude zeerover. Leuk origineel verhaal met illustraties waar elke keer weer wat op te ontdekken valt. Niet voor niets al jaren een geliefd prentenboek.

Tips voor 6+

Geplaatst 5 jul. 2013 03:34 door susan *   [ 5 jul. 2013 03:35 bijgewerkt ]


De boze heks
– Hanna Kraan
 

Er zijn verschillende boeken over de boze heks en die zijn allemaal leuk. In de verzamelbundel Hier is de boze heks staat een mooie bloemlezing. 
De boze heks woont in een bos omringd door dieren die zo hun eigen (on)hebbelijkheden hebben. Vaak gaat het goed, maar als de boze heks boos wordt...oei, oei, oei, dan moet je maar afwachten wat er gebeurt. 

Virgilius van Tuil– Paul Biegel 
Een van die heerlijke boeken van Paul Biegel. Hier is de dikke eigenwijze dwerg Virgilius de hoofdpersoon. Hij is een van de dwergjes van Tuil, waar ook een boek over geschreven is. Virgilius wil in de spiegel kijken en daarvoor moet hij zich dicht bij de mensen wagen. 

Jubelientje – Hans Hagen
Jubelientje woont bij haar oma. Samen met haar vriendje Dirk Jan maken ze kleine avonturen mee. De boeken zijn leuk geschreven, met humor en warme wijsheid. De heerlijke korte verhaaltjes maken samen een groter verhaal. 

Is dat alles? – Jan Paul Schutten
Een boek vol opscheppers. Drie opa´s zullen hun kleinzoon wel eens vertellen hoe zwaar het leven vroeger was. Met heerlijke illustraties van Kees de Boer 

Spaghetti van Menetti – Kees Leibbrandt
Menetti komt terecht in het dorpje Spriet waar iedereen heel mager is. Menetti gaat spaghetti verkopen en daar worden de sprieten zo dik van dat ze hun huizen niet meer in of uit kunnen. Deze klassieker, met veel grappige tekeningen, blijft leuk. 

Allemaal onzin – Paul van Loon
Vladimir heeft een heel speciale vriend: mannetje Onzin. Hij komt ´s avonds te voorschijn als Vladimir in bed ligt. Onzin woont in het land achter het behang en daar kun je geweldige avonturen beleven: spelen in warme sneeuw, draken aaien of voetvallen met de maan. Een heerlijk voorleesboek. 

Tommie en Lotje – Jacques Vriens
Kleuter Tommie en zijn grote zus Lotje die al in groep drie zit maken alledaagse dingen mee. Ze spelen in de tuin, vinden een koe, verslapen zich en krijgen een nieuwe oppas. Met veel humor beschrijft Jacques Vriens deze kleine herkenbare avonturen. 

Wiplala – Annie M.G.Schmidt
Een van de gouden klassiekers. Een klein mannetje komt terecht bij de familie Blom. Hij heet Wiplala en hij ís een wiplala. Hij is weggestuurd omdat hij niet goed kan toveren en daar komt de familie Blom al gauw achter. 

Voor de avilezers: 

Blitz! – Rian Visser
Blitz is groen, heeft een lange neus en een spriet op zijn hoofd. Hij woont op zijn eigen bol, alleen. Als hij erachter komt dat er ook andere bollen bestaan bouwt hij een raket en reist hij naar de aarde op zoek naar een vriend. 
Blitz is een verhaal met veel inhoud en mooi geschreven. Het loopt van avi E3 tot M4 

De kat met de hoed leeskoffer – Dr. Seuss
Vier grappige zelfleesboeken voor beginnende lezers van de onovertroffen Dr. Seuss. Hij speelt met woorden en vertelt grappige verhalen die geweldig zijn geïllustreerd. Dr. Seuss is een van de populairste schrijvers in Amerika. Zijn teksten zijn briljant vertaald door Bette Westera.

 

Tips voor 9 +

Geplaatst 4 jul. 2013 06:58 door susan *   [ 12 jul. 2013 00:49 bijgewerkt ]


De wind in de wilgen
– Kenneth Grahame 

Een klassieker uit Engeland. Mol en Rat worden beste vrienden. Ze beleven veel avonturen met hun vrienden. Vooral met de rijke, domme, vriendelijke eigenwijze Pad. 

Troep – Ilse Bos
Een avontuurlijk en grappig verhaal over dertien kinderen die met elkaar op een boot wonen. Hun (pleeg)moeder is er meestal niet en daar mag mevrouw Wijfjes van het zorgbureau niet achter komen. De kinderen hebben ondertussen genoeg aan hun hoofd: ze zoeken een nieuwe ligplaats voor hun boot en ze zoeken een vader. En dan zijn er ook nog de ´onbedoelden´ die zo hun eigen plannen hebben. 

Broergeheim – Emiel de Wild
Ineens doen de ouders van Joeri net of zijn oudere broer Stefan nooit heeft bestaan. Joeri probeert in contact te komen met zijn broer en erachter te komen waarom zijn ouders zo raar doen. Het verhaal houdt je in de ban, al gaat het zwijgen van Joeri´s ouders je steeds meer irriteren. Als duidelijk wordt wat er is gebeurd, dan blijken er geen eenvoudige antwoorden te zijn. Mooi, indringend boek. 

De scheepsjongens van Bontekoe- Johannes Fabricius
Drie jongens, twee vrijwillig en een per ongeluk, reizen in de zeventiende eeuw met een zeilschip naar de Oost. Onderweg breekt brand uit en de jongens komen op een eiland terecht. De weg naar huis is nog lang. 
Dit dikke boek leent zich goed om voor te lezen. Het verhaal is spannend, het geeft een mooi tijdbeeld en het is ook grappig. 

De Penderwicks – Jeanne Birdsall
De avonturen van de Amerikaanse familie Penderwick lezen als een klassiek meisjesboek. De boeken hebben een heel fijne sfeer en gaan over vier zusjes van verschillende leeftijden, hun vader, hun hond en hun beste vriend. 

IJsbarbaar- Rob Ruggenberg
Een prachtig historisch verhaal over een Groenlandse jongen die in de zeventiende eeuw als ´ijsbarbaar´ in Nederland terecht komt. Er volgt een botsing van culturen die de lezer beleeft vanuit de ogen van de Groenlandse jongen. 

Mijn bijzonder rare week met Tess – Anna Woltz
Samuel ontmoet tijdens zijn vakantie op Texel Tess. Zij is een voortvarende dame die zonder dat haar moeder dat weet haar vermoedelijke vader heeft uitgenodigd. Samuel wordt ingeschakeld om het geheim te bewaren en Tess te helpen haar vader beter te leren kennen. 

Spookbeeld – Christien Boomsma
Als er een kampvuurtje wordt ontstoken mag een lekker griezelverhaal niet ontbreken. Boomsma schrijft huiveringwekkende griezelverhalen (en ook een paar minder enge). 

Eerste grote atlas voor kinderen
Een avontuurlijk informatieve atlas waar alles in staat wat erin moet staan: over oceanen, bergen, vulkanen, over trektochten van dieren, over de herkomst van katoen, olie, rijst en nog veel meer en over de landen in alle werelddelen. Kleine stukjes tekst en veel grappige tekeningen. Deze atlas wordt uitgegeven door Deltas.

Altijd goed om mee te nemen op vakantie zijn de boeken van Roald Dahl, Astrid Lindgren of Tonke Dragt.

Tips voor 12 +

Geplaatst 4 jul. 2013 05:29 door susan *   [ 8 jul. 2013 02:47 bijgewerkt ]


Erebos
– Ursula Poznanski 

Nick krijgt een geheime game in handen die bloedspannend is. Game en werkelijkheid gaan steeds meer door elkaar lopen en dat neemt verontrustende vormen aan. Spannend origineel verhaal. Ook het tweede boek van Poznanski, Saeculum, is spannend. Daarin gaat een groep jongeren larpen. Ze lijken het slachtoffer te worden van een oude vloek.

Rebel met vleugels – Marcel Roijaards
Op het oude Kreta vertellen jongeren het verboden verhaal over hun vriend Icarus. Hij hield van het leven en was nergens bang voor. De levenslust van Icarus slaat over op de lezer; een boek waar het levensplezier vanaf spat. 

Gladiator – Simon Scarrow 
In de serie Gladiator volgt de lezer Marcus die na de moord op zijn vader als slaaf wordt verkocht. Hij komt terecht op een Gladiatorenschool waar hij moet zien te overleven. 
In de serie zijn drie delen verschenen: Vechten voor vrijheid, Straatvechter en Zoon van Spartacus. 
De boeken zijn spannend en avontuurlijk. 

De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine – Ransom Riggs
Jacob heeft van zijn opa al veel verhalen gehoord over de wonderlijke kinderen op de foto´s die opa hem laat zien. Hij kan dan nog niet vermoeden dat hij die kinderen zal ontmoeten en dat ze in gevaar zijn. De foto´s van de kinderen zijn in het boek opgenomen en het verhaal is verrassend en spannend.

Lara –Inez van Loon
Van Loon schetst in haar boek het leven van Lara in de Stalinistisch Sovjet Unie en ze vertelt over Olga, een van de dochters van de laatste tsaar. Beide meisjes leven in een moeilijke tijd, maar de schrijfster heeft er geen zwaar verhaal van gemaakt. Een boek dat vooral meisjes met belangstelling voor geschiedenis zal aanspreken. 

Morgen toen de oorlog begon – John Marsden
Een bloedspannende serie over een stel jongeren in Australië die na een weekend kamperen in de bush erachter komen dat er een verschrikkelijke oorlog is uitgebroken. Zij moeten ontdekken wat er aan de hand is, uit de handen van de onbekende vijand blijven en besluiten wat ze gaan doen. In zeven boeken wordt hun verhaal verteld. 

Trash – Andy Mullison
Raphael en zijn vrienden wonen op een vuilnisbelt en leven van wat ze daar vinden. Op een dag vinden ze een tasje met een sleutel erin. Al snel blijkt dat de politie naar dit tasje op zoek is. De vrienden besluiten niets te zeggen en uit te zoeken waar die sleutel op past. 
Trash is een spannend boek dat een mooi beeld geeft van het leven van straatjongens. Het is ook een feelgood boek, want het loopt goed af. 

Ik zal er zijn – Holly Goldberg Sloan
Emily en Sam vallen als een blok voor elkaar. Maar makkelijk wordt het niet. Sam heeft een gewelddadige vader en een jongere broer voor wie hij zorgt. Sams vader trekt met de jongens van stad naar stad en het is een kwestie van tijd voor Sam en Emily gescheiden zullen worden. Een ontroerend mooi verhaal met een fijn einde. 

Rotmoevie – Marian De Smet
Eppo krijgt in Frankrijk een lift van Tabby. Beetje bij beetje komt de lezer erachter waar Eppo en Tabby voor proberen weg te vluchten. Een mooi geschreven ´roadnovel´. 

Zwarte zwaan – Gideon Samson
Indringend vertelt Samson het verhaal van de twaalfjarige Rifka die iedereen naar haar hand zet en pesten tot een kunst heeft verheven. Op een dag besluit zij haar eigen begrafenis in scène te zetten.

Vergelding - Tim Bowler
Maja vindt in het bos drie lijken. Als de politie gaat zoeken vinden ze niks. Maja herkent in een van de politiemensen de dode vrouw die ze in het bos heeft gezien. 
Voor wie zin heeft in een spannende thriller. 

Tips voor 14+

Geplaatst 4 jul. 2013 03:58 door susan *   [ 4 jul. 2013 03:58 bijgewerkt ]


De Chaostrilogie - Patrick Ness 

Todd woont op een planeet waar de gedachten van mannen hoorbaar zijn. Op een dag moet hij vluchten. Op zijn vlucht neemt hij Viola mee. Er gebeurt veel op de planeet waar zij geen weet van hebben, gaandeweg ontdekken ze steeds meer. In het tweede deel van de serie zijn Todd en Viola in handen van de vijand gevallen. Ieder op hun eigen wijze proberen ze zich te verzetten tegen de dictator. 
De Chaos-trilogie is spannend en indringend en stelt wezenlijke onderwerpen aan de orde als manipulatie, geweld en liefde. Het eerste deel is Het mes dat niet wijkt, het tweede deel is Het donkere paradijs. Deel drie komt dit najaar uit.

Legendtrilogie – Marie Lu
De schrijfster schetst een toekomstmaatschappij waar een militaire elite het voor het zeggen heeft en een arme bevolking wordt onderdrukt. June is een wonderkind die glansrijk de militaire opleiding doorstaat. Day is een rebel die de militairen maar niet te pakken kunnen krijgen. Op een dag kruizen hun wegen. 
Het eerste deel is Legend, het tweede deel Wonderkind. Deel drie moet nog uitkomen. 

Allemaal willen we de hemel – Els Beerten
Een dik prachtig boek over de geschiedenis van jongeren in een Vlaams dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog. De keuzes die zij maken beïnvloeden voor altijd hun leven. 

De castraat – Joyce Pool
Angelo wordt uitverkoren een opleiding aan het conservatorium in Florence te volgen. Wat hij niet weet is dat hij ´ontmand´ zal worden om zijn hoge zuivere stem te behouden. 

Kelderkind – Kristien Dieltiens
Dieltens vertelt het waargebeurde verhaal van Kasper Hauser, de jongeling die op een dag op een plein wordt aangetroffen en die jaren opgesloten was. Parallel aan Kaspers verhaal komt Manfred aan het woord, ook ooit een eenzaam kind en een eenzame volwassene. Prachtig geschreven. 

Een weeffout in onze sterren – John Green
Een indringend boek over jonge mensen die aan kanker zullen overlijden. Een boek vol humor ook. Een deel van het verhaal speelt in Amsterdam. 

De groene bloemtrilogie – Floortje Zwigtman
Zwigtman vertelt in drie dikke boeken het levensverhaal van Adrian die in het 19e eeuwse Londen leeft. Hij is homoseksueel en arm. Als hij in contact komt met de rijke kliek rond schrijver Oscar Wilde verandert zijn leven. Prachtig geschreven boeken met een interessante hoofdpersoon die liefde vindt en verliest. Met mooie beschrijvingen van het 19e eeuwse leven en de dan heersende moraal.

In de auto

Geplaatst 4 jul. 2013 01:51 door Onbekende gebruiker   [ 4 jul. 2013 02:55 bijgewerkt door susan * ]


Niet iedereen houdt ervan te lezen in te auto; een luisterboek kan dan de oplossing zijn om een lange rit door te komen. Heel veel kinderboeken zijn als luisterboek verkrijgbaar. Recent kwamen er twee mooie luisterboeken uit die de auteurs zelf voorlezen: 

Het grote Robin luisterboek van Sjoerd Kuyper. Fijne warme verhalen over kleuter Robin die een zusje krijgt, met zijn opa over God filosofeert en verliefd wordt. 
Tosca Menten sprak haar populaire verhaal Dummie de mummie en de gouden scarabee in. Het gaat over Goos die op een dag een levende mummie in zijn bed vindt. Een grappig verhaal. 
Een aanrader zijn de luisterboeken van Paul Biegel die ingesproken zijn door Gijs Scholten van Aschat. Hij brengt Biegels verhalen echt tot leven. Voor kinderen vanaf een jaar of acht is dat Het Sleutelkruid. Het verhaal gaat over een oude koning. Zijn hart is bijna uitgeklopt en heeft sleutelkruid nodig. Een dokter trekt erop uit om het kruid te zoeken. Hij stuurt tijdens zijn reis dieren naar het paleis van de koning om verhalen te vertellen. Want een goed verhaal doet het hart sneller kloppen. 
Voor wat oudere kinderen is De tuinen van Dor. Een sfeervol verhaal over een prinses die verliefd wordt op een tuinmansjongen. Een heks verandert de jongen in een bloem. De prinses onderneemt een gevaarlijke reis om de betovering te verbreken. 

Een andere leuke afleiding in de auto zijn zoekboeken. Die zijn er in vele soorten en maten.
Voor de kleinsten is er het Dikkie Dik reuzen zoekboek. Met recht een reuzenboek, want het is heel groot en vol zoekplaten met Dikkie Dik in de hoofdrol. Vanaf drie jaar. 
Lemniscaat brengt deze zomer Het spelletjesboek voor de vakantie uit. Daarin zijn vierentwintig tel-, zoek- en puzzelplaten opgenomen. In het boek staan verder vakantiespelletjes en knutseltips. Bekende figuren uit de boeken van Lemniscaat spelen de hoofdrol. Het boek is gemaakt voor kinderen tussen 4-7 jaar. 
Andere leuke zoekboeken: 
Gewoon gek van Ingrid en Dieter Schubert (vanaf vier jaar) 
Zoekboeken van Charlotte Dematons: Nederland of De gele ballon (vanaf zes jaar) 
Op reis; mijn flap-zoek speurboek van Lilli L´Arronge. Voor kinderen vanaf vier jaar.

1-6 of 6