VAKANTIELEESTIPS‎ > ‎

lijst vakantieleestips 14

Tips voor 2+

Geplaatst 11 jul. 2014 03:34 door susan *   [ 11 jul. 2014 03:34 bijgewerkt ]


Dikkie Dik in het bos – Jet Boeke
De bekende rode kater beleeft kleine avonturen in dit kartonnen boekje dat speciaal gemaakt is voor peuters. De teksten zijn eenvoudig met leuke herhalende elementen. In het boekje zijn stevige kartonnen flapjes opgenomen die het voorlezen nog leuker maken. Naast de avonturen in het bos is er ook een boekje waarin Dikkie Dik naar de dierentuin gaat.

Toet gaat naar Dinoland – Catherine en Laurence Anholt
Dit is een prentenboek voor kleine auto-en dinoliefhebbers. Konijn Toet rijdt met zijn auto naar Dinoland en maakt daar kennis met kleine en grote dinosauriërs. Het voorleesverhaal staat vol met heerlijke klanknabootsende woorden (´toet-toet´, ´vrrroem´) dus de voorlezer kan zich uitleven. De illustraties in heldere kleuren en met grappige details zal de kleine luisteraar zeker weten te boeien.

Gonnie en zijn vriendjes in ganzenpas– Brigitte Minne
In dit mooie stevige flapjesboek wordt Gonnie aan de lezer voorgesteld:´Dit is Gonnie`. Dan gaat de lezer op zoek naar Gonnie´s huis, spannend want er kan gekozen worden uit drie flapjes. Vervolgens wordt kennis gemaakt met Gonnies vriendjes. In dit boek met maar liefs 42 flapjes schuilt veel kijk-en leesplezier

Rupsje Nooitgenoeg – Eric Carle
Deze klassieker uit 1969 kan niet stuk. Rupsje Nooitgenoeg eet zich eerst door allerlei fruit en daarna door onder andere een stuk chocoladetaart, een zure bom, een worstje en een stuk meloen. Dan krijgt hij buikpijn. Als hij gaat slapen gebeurt er een wonder.
Het eenvoudige verhaal met zijn tijdloze illustraties laat zich nog altijd prettig voorlezen.

Wat is het mooi donker – Emiri Hayashi
Voor alle kleintjes die bang zijn in het donker. Een zwarte poes gaat in het donker op stap en maakt kleine avonturen mee. Wie de donkere poes niet meer ziet moet maar even voelen: hij laat zich graag aaien.

Daar buiten loopt een schaap - Mies van Hout
Een prentenboek met traditionele liedjes is altijd leuk om mee te nemen op vakantie om samen naar de plaatjes te kijken en de liedjes te zingen. Dat kan bijvoorbeeld met de liedjesboeken van Mies van Hout Op een grote paddenstoel of Daar buiten loopt een schaap.

Tips voor 4+

Geplaatst 11 jul. 2014 03:05 door susan *   [ 11 jul. 2014 03:06 bijgewerkt ]


Billy de Kip - Marcel van Driel & Jeroen Schipper
Cowboykip Billy trekt met zijn zusjes over de prairie. Een vos heeft wel trek in een kippenboutje, maar dat laat Billy niet gebeuren. Er ontstaat een ware wapenwedloop tussen Billy en de vos met als inzet de zusjes kip.
De rijmende grappige tekst is een feest om voor te lezen en de illustraties nodigen uit om vaak te bekijken.

Boer Boris gaat naar zee – Ted van Lieshout
Een zomers prentenboek over Boer Boris die met al zijn dieren, zijn broertje en zijn zusje een dagje naar het strand gaat. Er moeten heel veel spullen mee en dat doet de voorlezer meningmaal ´O nee, Boer Boris, nee nee nee´ uitroepen. Philip Hopman laat op zijn eigen onovertroffen wijze zien hoe Boer Boris alles meekrijgt en dat het een gezellig dagje uit wordt. Dit boek is gekozen tot voorleesboek van het jaar.

Jij bent de liefste – Hans en Monique Hagen
Dit prachtig geïllustreerde boek met korte gedichten voor jonge kinderen is een klassieker. Droom samen weg bij de mooie woorden en sfeervolle tekeningen van Marit Törnqvist. Voor een rustmoment op een drukke vakantiedag.

Held op sokken – Bette Westera
De titel doet het niet vermoeden, maar het gaat hier om een stoer prentenboek. Heel wat ridders tonen hun ridderdaden: draken verslaan, vijandige ridders het land uitschoppen en jonkvrouwen redden. Toch is het de baardloze ridder op sokken die er met de jonkvrouw vandoor gaat. Het grappige boek met rijmende tekst is een voorleesfeestje en de illustraties van Thé Tjong-Khing zijn kostelijk, zoals altijd. Het boek kreeg dit jaar een Zilveren Griffel toegekend.

Ties en Trijntje op vakantie – Yvon Jaspers
Wie op zoek is naar een reeks verhaaltjes over zomerse kleuterbelevenissen zal met plezier dit boek voorlezen. Presentatrice Yvon Jaspers beschrijft de perikelen van een kampeervakantie vol met kleine avonturen. De illustraties van Philip Hopman geven het boek een vrolijke zomerse uitstraling.

Lindbergh –Torben Kuhlmann 
Een kleine muis wil net als zijn soortgenoten emigreren naar Amerika. Het lukt hem niet op een boot te komen en daarom besluit hij te gaan vliegen. Maar hij moet eerst nog uitvinden hoe dat moet. Dit prentenboek is een lust voor het oog: prachtige illustraties laten zien hoe de muis aan zijn vliegtuig werkt en dat de omstandigheden waaronder hij zijn werk doet verre van makkelijk zijn.

Tips voor 6+

Geplaatst 11 jul. 2014 02:26 door susan *   [ 11 jul. 2014 02:26 bijgewerkt ]


Trubbel de trol – Reggie Naus
Pepijn en Sanne verhuizen met hun vader naar het Nevelwoud. Al snel blijken zij niet de enige bewoners: Pepijn betrapt een trol die de vuilnisbak leeghaalt. Het is een jonge vriendelijke trol. Maar zijn vader is gevaarlijk, die droomt van een lekkere mensbeestenbiefstuk.
Trubbel de trol is een grappig en spannend boek met af en toe een serieuze ondertoon.

Bibi´s doodgewone dierenboek – Bibi Dumon Tak
Als je denkt alles te weten over de dieren die je dagelijks om je heen ziet, dan heb je het mis. Bibi weet nog veel meer. In haar unieke grappige stijl vertelt ze bijzondere wetenswaardigheden over doodgewone dieren.

Allemaal onzin – Paul van Loon
Vladimir heeft een heel speciale vriend: mannetje Onzin. Hij komt ´s avonds te voorschijn als Vladimir in bed ligt. Onzin woont in het land achter het behang en daar kun je geweldige avonturen beleven: spelen in warme sneeuw, draken aaien of voetvallen met de maan. Een heerlijk voorleesboek.

Slaapboek –Dr. Seuss
Niemand laat zich vergelijken met Dr. Seuss, een van meest geliefde kinderboekenschrijvers van Amerika. Zijn eigenzinnige rijmende teksten zijn uitstekend vertaald door Bette Westera. Het slaapboek laat zien hoe aanstekelijk gapen is. Het verhaal begint bij luis Jan Jaap´die gaapt met zijn mond zo ver open dat iemand binnendoor zijn voeten kon zien lopen´. Deze gaap wordt overgenomen door tal van wonderlijke Seussfiguren waaronder het Hoorndoller koperkwintet, de Zigzag-Zigoten, de Millinger Mop, de Snurken en de Flans. Ziljoenen vallen in slaap en de gaap is nog onderweg. Naar de lezer.

Olivier en de dwaaleilanden – Philip Reeve
Een lekker vrolijk avonturenverhaal over Olivier die met een dwaaleiland, een slechtziende zeemeermin en een arrogante albatros de strijd aanbindt met zee-aapjes, de Sarcastische zee en een jongen met een meisjesnaam.

Lotte & Roos De meisjes tegen de jongens - Marieke Smithuis
Marieke Smithuis schrijft met losse pen en met veel humor over de zusjes Lotte en Roos en hun dagelijkse belevenissen. Het boek begint midden in de winter, maar beschrijft ook de vakantieavonturen van het gezin. Leuke goed geschreven voorleesverhalen.

Wiplala – Annie M.G.Schmidt
Deze zomer is een uitgelezen periode om de klassiekers Wiplala en Wiplala weer af te stoffen. In het najaar komt de film Wiplala uit.
Wiplala is weggestuurd uit het land van de Wiplala´s omdat hij zo beroerd ´tinkelt´ (tovert). Hij wordt liefdevol opgenomen door de familie Blom, maar ook zij krijgen heel wat te stellen met zijn slordige getover.

Tips voor 9+

Geplaatst 10 jul. 2014 03:51 door susan *   [ 10 jul. 2014 03:52 bijgewerkt ]


David Walliams schreef een reeks boeken die allemaal krankzinnig leuk zijn. In Mr. Stink ontfermt Chloe zich over een stinkende zwerver en biedt hem een plaats in de schuur. Niemand mag dat weten, zeker niet haar moeder die midden in een verkiezingsstrijd zit. Alles lijkt goed te gaan tot Mr. Stink tijdens het ontbijt naar binnen stapt.
In Joe Biljoen probeert de onvoorstelbare rijke Joe te verbergen hoe rijk hij is. Hij wil naar een gewone school en vrienden maken, maar dat valt niet mee.
Broodje Rat gaat over Zoë, zij probeert haar huisdier te beschermen tegen een vreselijk lot.
Walliams´stijl doet sterk denken aan Roald Dahl; hij beschrijft fantastische avonturen en schuwt daarbij de overdrijving niet.

Broergeheim – Emiel de Wild
Joeri´s ouders sturen hun zoon voor een ongeplande logeerpartij naar oma. Als Joeri terugkomt is de familie verhuisd en doen zijn ouders of Joeri´s oudere broer Stefan nooit heeft bestaan. Joeri probeert in contact te komen met zijn broer en erachter te komen waarom zijn ouders zo raar doen.
Een intrigerend spannend en origineel verhaal. Emiel de Wild kreeg er een Zilveren Griffel voor.

I love Liv – Marlies Slegers
Liv zit in de brugklas en houdt een dagboek bij. Vier delen zijn er inmiddels verschenen waarin Liv op grappige wijze, maar ook eerlijk en soms heel serieus haar wel en wee met de lezer deelt. De I love Liv boeken zien er aantrekkelijke uit en zijn met een vlotte pen geschreven. Lekker leesvoer voor in de vakantie.

Hotel de grote L – Sjoerd Kuyper
Kos probeert met zijn zusjes het hotel van hun vader te runnen als hij in het ziekenhuis belandt. Hun moeder is overleden en wordt gemist. Het hotel runnen valt echter niet mee: de klanten zijn ontevreden en er blijken geldproblemen te zijn. De kinderen proberen de moeilijkheden niet alleen voor hun vader verborgen te houden, ze proberen ze ook op te lossen.
Dit boek is een roetsjbaan van gebeurtenissen en emoties en prachtig geschreven.

Spookbeeld
Als er een kampvuurtje wordt ontstoken mag een lekker griezelverhaal niet ontbreken. Boomsma schrijft huiveringwekkende griezelverhalen (en ook een paar minder enge).

De waanzinnige boomhut - Andy Griffiths en Terry Denton 
Zin in lichte vermakelijke kost, dan zijn de boeken over de waanzinnige boomhut van Andy en Terry wat je zoekt. In woord en beeld vertellen de jongens over hun avonturen en hun bizar leuke boomhut.

Tips voor 12 +

Geplaatst 4 jul. 2014 06:39 door susan *   [ 10 jul. 2014 03:30 bijgewerkt ]


Honderd uur nacht – Anna Woltz
Veertienjarige Emilie vlucht in haar eentje naar New York als haar vader zich onvergeeflijk belachelijk heeft gemaakt. Daar aangekomen verloopt niet alles volgens plan, ze heeft geen onderdak. Emilie krijgt hulp van de vijftienjarige Seth en zijn eigengereide zusje die ook even zonder ouderlijk toezicht zijn. Dan wordt de stad getroffen door orkaan Sandy.
Anna Woltz schrijft met vlotte pen; je leert haar personages goed kennen en je gaat vanzelf van ze houden.

De kracht van vijf- Anthony Horowitz
Heb je deze vakantie zin in een spannende bloedstollende serie en deins je niet terug voor een dik boek? Lees dan De kracht van vijf. De serie bestaat uit vijf delen die onder de Engelse titels zijn uitgegeven. Het eerste deel is Ravens Gate.
Vijf jongeren verspreidt over de wereld moeten elkaar vinden om het ultieme kwaad te kunnen bestrijden. Ieder heeft zijn eigen gaven en alleen gezamenlijk zullen ze sterk genoeg zijn om te kunnen winnen.
Horowitz kan als geen ander een spannend verhaal schrijven waarin hij niet terugdeinst ook de zwarte kanten van de strijd te benoemen.

Een eiland in de zee – Annika Thor
Vier delen schreef de Zweedse schrijfster Annika Thor over de zusjes Steffi en Nelli. De joodse zusjes ontvluchten Oostenrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog en worden opgenomen in gezinnen op een klein Zweeds eiland. Hun ouders moeten ze achterlaten.
Thor beschrijft hoe de meisjes zich aanpassen en proberen een nieuw leven op te bouwen. De zusjes worden in de serie gevolgd tot na de oorlog. Thor beschrijft de dilemma´s van een vluchtelingkind op een indringende wijze: moeten ze zich aanpassen, wat is het lot van de achterblijvers en waar ligt hun toekomst? Een eiland in de zee is het eerste deel, de andere delen zijn: De lelievijver, De donkere diepte en Op open zee. De boeken kunnen ook los van elkaar gelezen worden.

Het dikke denkboek - Reynier Molenaar
Een boek om de hersens ook tijdens de vakantie in conditie te houden. Molenaar zet op speelse wijze alle belangrijke filosofische denkers bij elkaar en neemt de lezer mee op zoek naar antwoorden op essentiële vragen zoals ´wie ben ik´, ´wat is goed en wat is slecht´ en ´Hoe vrij kun je zijn?´. Molenaar maakt met humor ingewikkelde theorieën toegankelijk.

Kick Fearless - Mariëtte Ciggaar
Een lekkere dikke pil voor meiden die wel houden van een avonturenverhaal gecombineerd met een vleugje romance. De ouders van Kick worden vermist en Kick besluit naar ze op zoek te gaan. Geld speelt geen rol, want ze is rijk. Goed gekleed reist ze de wereld over om de verdwijning van haar ouders op te lossen.

Gesplitst - Neal Shusterman 
Splitsers zijn jongeren waarvan het lichaam uit elkaar gehaald wordt en waarvan de onderdelen voor hergebruik worden aangeboden. Het boek volgt drie jonge ´splitsers´die aan dit lot willen ontkomen. Een spannend en goed geschreven toekomstroman.

Tips voor 14 +

Geplaatst 4 jul. 2014 04:21 door susan *   [ 4 jul. 2014 06:33 bijgewerkt ]Volk – Terry Pratchett
Een tsunami vaagt de bevolking van een eiland en de bemanning van een schip weg. Een jongen van het eiland en een meisje van het schip zijn de enige overlevenden. Ze proberen er samen wat van te maken. Dit zou een romantisch doorsnee verhaal kunnen zijn ware het niet dat Terry Pratchett altijd een verhaal schrijft dat zijn eigen unieke fantasie volgt.

Iedereen bleef brood eten – Do Van Ranst
Nelle en Simon zijn twee jonge mensen die in het Belgische Ieper wonen. Beide raken betrokken bij de Eerste Wereldoorlog. Do Van Ranst schetst een beklemmend maar prachtig beeld van de Eerste Wereldoorlog en de gevolgen die deze oorlog voor de hoofdpersonen heeft. 

Ik zal er zijn – Holly Goldberg Sloan
Sam zwerft noodgedwongen met zijn psychisch gestoorde vader en zijn kleine broertje door Amerika. Als hij Emily ontmoet wordt hij verliefd en wil hij niet meer verder trekken. Sloan beschrijft de gebeurtenissen als een filmscenario en voert de lezer uiteindelijk naar een happy end.

Deadline-trilogie – Rachel Ward
De trilogie begint met het verhaal van Jem. Als zij iemand aankijkt dan ziet ze de sterfdatum van die persoon. Als ze bij een bezoek aan een attractie in Londen ontdekt dat alle mensen die haar omringen deze dag zullen sterven trekt ze net op tijd haar conclusie en vlucht weg; maar veilig is ze niet. In het tweede deel wordt het verhaal van Jems zoon verteld, die de gave van zijn moeder heeft geërfd. Hij leeft in 2026 en ook hij ziet zich omringd met mensen die allemaal dezelfde sterfdatum hebben: 1 januari 2027. Het laatste boek van de trilogie speelt zich af in 2029. In Engeland heerst chaos, alleen de sterksten hebben kans te overleven.
Rachel Ward schreef een spannende reeks met een origineel uitgangspunt.

Een weeffout in onze sterren – John Green
Een indringend boek over jonge mensen die aan kanker zullen overlijden. Een boek vol humor ook. Voor wie het boek nog niet las: nu doen, ook als je de film al hebt gezien!

De Chaostrilogie - Patrick Ness
Todd woont op een planeet waar de gedachten van mannen hoorbaar zijn. Op een dag moet hij vluchten. Op zijn vlucht neemt hij Viola mee. Er gebeurt veel op de planeet waar zij geen weet van hebben. In het tweede deel zijn Todd en Viola in handen van de vijand gevallen. Ieder op hun eigen wijze proberen ze zich te verzetten tegen de dictator. In het laatste deel wordt het eindspel gespeeld en wordt duidelijk wie zal overleven en wie niet. De Chaos-trilogie is spannend, indringend en stelt wezenlijke onderwerpen aan de orde als manipulatie, geweld en liefde.

1-6 of 6