Tips voor 12 +

Geplaatst 4 jul. 2014 06:39 door susan *   [ 10 jul. 2014 03:30 bijgewerkt ]

Honderd uur nacht – Anna Woltz
Veertienjarige Emilie vlucht in haar eentje naar New York als haar vader zich onvergeeflijk belachelijk heeft gemaakt. Daar aangekomen verloopt niet alles volgens plan, ze heeft geen onderdak. Emilie krijgt hulp van de vijftienjarige Seth en zijn eigengereide zusje die ook even zonder ouderlijk toezicht zijn. Dan wordt de stad getroffen door orkaan Sandy.
Anna Woltz schrijft met vlotte pen; je leert haar personages goed kennen en je gaat vanzelf van ze houden.

De kracht van vijf- Anthony Horowitz
Heb je deze vakantie zin in een spannende bloedstollende serie en deins je niet terug voor een dik boek? Lees dan De kracht van vijf. De serie bestaat uit vijf delen die onder de Engelse titels zijn uitgegeven. Het eerste deel is Ravens Gate.
Vijf jongeren verspreidt over de wereld moeten elkaar vinden om het ultieme kwaad te kunnen bestrijden. Ieder heeft zijn eigen gaven en alleen gezamenlijk zullen ze sterk genoeg zijn om te kunnen winnen.
Horowitz kan als geen ander een spannend verhaal schrijven waarin hij niet terugdeinst ook de zwarte kanten van de strijd te benoemen.

Een eiland in de zee – Annika Thor
Vier delen schreef de Zweedse schrijfster Annika Thor over de zusjes Steffi en Nelli. De joodse zusjes ontvluchten Oostenrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog en worden opgenomen in gezinnen op een klein Zweeds eiland. Hun ouders moeten ze achterlaten.
Thor beschrijft hoe de meisjes zich aanpassen en proberen een nieuw leven op te bouwen. De zusjes worden in de serie gevolgd tot na de oorlog. Thor beschrijft de dilemma´s van een vluchtelingkind op een indringende wijze: moeten ze zich aanpassen, wat is het lot van de achterblijvers en waar ligt hun toekomst? Een eiland in de zee is het eerste deel, de andere delen zijn: De lelievijver, De donkere diepte en Op open zee. De boeken kunnen ook los van elkaar gelezen worden.

Het dikke denkboek - Reynier Molenaar
Een boek om de hersens ook tijdens de vakantie in conditie te houden. Molenaar zet op speelse wijze alle belangrijke filosofische denkers bij elkaar en neemt de lezer mee op zoek naar antwoorden op essentiële vragen zoals ´wie ben ik´, ´wat is goed en wat is slecht´ en ´Hoe vrij kun je zijn?´. Molenaar maakt met humor ingewikkelde theorieën toegankelijk.

Kick Fearless - Mariëtte Ciggaar
Een lekkere dikke pil voor meiden die wel houden van een avonturenverhaal gecombineerd met een vleugje romance. De ouders van Kick worden vermist en Kick besluit naar ze op zoek te gaan. Geld speelt geen rol, want ze is rijk. Goed gekleed reist ze de wereld over om de verdwijning van haar ouders op te lossen.

Gesplitst - Neal Shusterman 
Splitsers zijn jongeren waarvan het lichaam uit elkaar gehaald wordt en waarvan de onderdelen voor hergebruik worden aangeboden. Het boek volgt drie jonge ´splitsers´die aan dit lot willen ontkomen. Een spannend en goed geschreven toekomstroman.