Tips voor 14 +

Geplaatst 4 jul. 2014 04:21 door susan *   [ 4 jul. 2014 06:33 bijgewerkt ]


Volk – Terry Pratchett
Een tsunami vaagt de bevolking van een eiland en de bemanning van een schip weg. Een jongen van het eiland en een meisje van het schip zijn de enige overlevenden. Ze proberen er samen wat van te maken. Dit zou een romantisch doorsnee verhaal kunnen zijn ware het niet dat Terry Pratchett altijd een verhaal schrijft dat zijn eigen unieke fantasie volgt.

Iedereen bleef brood eten – Do Van Ranst
Nelle en Simon zijn twee jonge mensen die in het Belgische Ieper wonen. Beide raken betrokken bij de Eerste Wereldoorlog. Do Van Ranst schetst een beklemmend maar prachtig beeld van de Eerste Wereldoorlog en de gevolgen die deze oorlog voor de hoofdpersonen heeft. 

Ik zal er zijn – Holly Goldberg Sloan
Sam zwerft noodgedwongen met zijn psychisch gestoorde vader en zijn kleine broertje door Amerika. Als hij Emily ontmoet wordt hij verliefd en wil hij niet meer verder trekken. Sloan beschrijft de gebeurtenissen als een filmscenario en voert de lezer uiteindelijk naar een happy end.

Deadline-trilogie – Rachel Ward
De trilogie begint met het verhaal van Jem. Als zij iemand aankijkt dan ziet ze de sterfdatum van die persoon. Als ze bij een bezoek aan een attractie in Londen ontdekt dat alle mensen die haar omringen deze dag zullen sterven trekt ze net op tijd haar conclusie en vlucht weg; maar veilig is ze niet. In het tweede deel wordt het verhaal van Jems zoon verteld, die de gave van zijn moeder heeft geërfd. Hij leeft in 2026 en ook hij ziet zich omringd met mensen die allemaal dezelfde sterfdatum hebben: 1 januari 2027. Het laatste boek van de trilogie speelt zich af in 2029. In Engeland heerst chaos, alleen de sterksten hebben kans te overleven.
Rachel Ward schreef een spannende reeks met een origineel uitgangspunt.

Een weeffout in onze sterren – John Green
Een indringend boek over jonge mensen die aan kanker zullen overlijden. Een boek vol humor ook. Voor wie het boek nog niet las: nu doen, ook als je de film al hebt gezien!

De Chaostrilogie - Patrick Ness
Todd woont op een planeet waar de gedachten van mannen hoorbaar zijn. Op een dag moet hij vluchten. Op zijn vlucht neemt hij Viola mee. Er gebeurt veel op de planeet waar zij geen weet van hebben. In het tweede deel zijn Todd en Viola in handen van de vijand gevallen. Ieder op hun eigen wijze proberen ze zich te verzetten tegen de dictator. In het laatste deel wordt het eindspel gespeeld en wordt duidelijk wie zal overleven en wie niet. De Chaos-trilogie is spannend, indringend en stelt wezenlijke onderwerpen aan de orde als manipulatie, geweld en liefde.