Tips voor 14+

Geplaatst 4 jul. 2013 03:58 door susan *   [ 4 jul. 2013 03:58 bijgewerkt ]

De Chaostrilogie - Patrick Ness 

Todd woont op een planeet waar de gedachten van mannen hoorbaar zijn. Op een dag moet hij vluchten. Op zijn vlucht neemt hij Viola mee. Er gebeurt veel op de planeet waar zij geen weet van hebben, gaandeweg ontdekken ze steeds meer. In het tweede deel van de serie zijn Todd en Viola in handen van de vijand gevallen. Ieder op hun eigen wijze proberen ze zich te verzetten tegen de dictator. 
De Chaos-trilogie is spannend en indringend en stelt wezenlijke onderwerpen aan de orde als manipulatie, geweld en liefde. Het eerste deel is Het mes dat niet wijkt, het tweede deel is Het donkere paradijs. Deel drie komt dit najaar uit.

Legendtrilogie – Marie Lu
De schrijfster schetst een toekomstmaatschappij waar een militaire elite het voor het zeggen heeft en een arme bevolking wordt onderdrukt. June is een wonderkind die glansrijk de militaire opleiding doorstaat. Day is een rebel die de militairen maar niet te pakken kunnen krijgen. Op een dag kruizen hun wegen. 
Het eerste deel is Legend, het tweede deel Wonderkind. Deel drie moet nog uitkomen. 

Allemaal willen we de hemel – Els Beerten
Een dik prachtig boek over de geschiedenis van jongeren in een Vlaams dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog. De keuzes die zij maken beïnvloeden voor altijd hun leven. 

De castraat – Joyce Pool
Angelo wordt uitverkoren een opleiding aan het conservatorium in Florence te volgen. Wat hij niet weet is dat hij ´ontmand´ zal worden om zijn hoge zuivere stem te behouden. 

Kelderkind – Kristien Dieltiens
Dieltens vertelt het waargebeurde verhaal van Kasper Hauser, de jongeling die op een dag op een plein wordt aangetroffen en die jaren opgesloten was. Parallel aan Kaspers verhaal komt Manfred aan het woord, ook ooit een eenzaam kind en een eenzame volwassene. Prachtig geschreven. 

Een weeffout in onze sterren – John Green
Een indringend boek over jonge mensen die aan kanker zullen overlijden. Een boek vol humor ook. Een deel van het verhaal speelt in Amsterdam. 

De groene bloemtrilogie – Floortje Zwigtman
Zwigtman vertelt in drie dikke boeken het levensverhaal van Adrian die in het 19e eeuwse Londen leeft. Hij is homoseksueel en arm. Als hij in contact komt met de rijke kliek rond schrijver Oscar Wilde verandert zijn leven. Prachtig geschreven boeken met een interessante hoofdpersoon die liefde vindt en verliest. Met mooie beschrijvingen van het 19e eeuwse leven en de dan heersende moraal.