Tips voor 6+

Geplaatst 5 jul. 2013 03:34 door susan *   [ 5 jul. 2013 03:35 bijgewerkt ]

De boze heks
– Hanna Kraan
 

Er zijn verschillende boeken over de boze heks en die zijn allemaal leuk. In de verzamelbundel Hier is de boze heks staat een mooie bloemlezing. 
De boze heks woont in een bos omringd door dieren die zo hun eigen (on)hebbelijkheden hebben. Vaak gaat het goed, maar als de boze heks boos wordt...oei, oei, oei, dan moet je maar afwachten wat er gebeurt. 

Virgilius van Tuil– Paul Biegel 
Een van die heerlijke boeken van Paul Biegel. Hier is de dikke eigenwijze dwerg Virgilius de hoofdpersoon. Hij is een van de dwergjes van Tuil, waar ook een boek over geschreven is. Virgilius wil in de spiegel kijken en daarvoor moet hij zich dicht bij de mensen wagen. 

Jubelientje – Hans Hagen
Jubelientje woont bij haar oma. Samen met haar vriendje Dirk Jan maken ze kleine avonturen mee. De boeken zijn leuk geschreven, met humor en warme wijsheid. De heerlijke korte verhaaltjes maken samen een groter verhaal. 

Is dat alles? – Jan Paul Schutten
Een boek vol opscheppers. Drie opa´s zullen hun kleinzoon wel eens vertellen hoe zwaar het leven vroeger was. Met heerlijke illustraties van Kees de Boer 

Spaghetti van Menetti – Kees Leibbrandt
Menetti komt terecht in het dorpje Spriet waar iedereen heel mager is. Menetti gaat spaghetti verkopen en daar worden de sprieten zo dik van dat ze hun huizen niet meer in of uit kunnen. Deze klassieker, met veel grappige tekeningen, blijft leuk. 

Allemaal onzin – Paul van Loon
Vladimir heeft een heel speciale vriend: mannetje Onzin. Hij komt ´s avonds te voorschijn als Vladimir in bed ligt. Onzin woont in het land achter het behang en daar kun je geweldige avonturen beleven: spelen in warme sneeuw, draken aaien of voetvallen met de maan. Een heerlijk voorleesboek. 

Tommie en Lotje – Jacques Vriens
Kleuter Tommie en zijn grote zus Lotje die al in groep drie zit maken alledaagse dingen mee. Ze spelen in de tuin, vinden een koe, verslapen zich en krijgen een nieuwe oppas. Met veel humor beschrijft Jacques Vriens deze kleine herkenbare avonturen. 

Wiplala – Annie M.G.Schmidt
Een van de gouden klassiekers. Een klein mannetje komt terecht bij de familie Blom. Hij heet Wiplala en hij ís een wiplala. Hij is weggestuurd omdat hij niet goed kan toveren en daar komt de familie Blom al gauw achter. 

Voor de avilezers: 

Blitz! – Rian Visser
Blitz is groen, heeft een lange neus en een spriet op zijn hoofd. Hij woont op zijn eigen bol, alleen. Als hij erachter komt dat er ook andere bollen bestaan bouwt hij een raket en reist hij naar de aarde op zoek naar een vriend. 
Blitz is een verhaal met veel inhoud en mooi geschreven. Het loopt van avi E3 tot M4 

De kat met de hoed leeskoffer – Dr. Seuss
Vier grappige zelfleesboeken voor beginnende lezers van de onovertroffen Dr. Seuss. Hij speelt met woorden en vertelt grappige verhalen die geweldig zijn geïllustreerd. Dr. Seuss is een van de populairste schrijvers in Amerika. Zijn teksten zijn briljant vertaald door Bette Westera.