Tips voor 9 +

Geplaatst 4 jul. 2013 06:58 door susan *   [ 12 jul. 2013 00:49 bijgewerkt ]

De wind in de wilgen
– Kenneth Grahame 

Een klassieker uit Engeland. Mol en Rat worden beste vrienden. Ze beleven veel avonturen met hun vrienden. Vooral met de rijke, domme, vriendelijke eigenwijze Pad. 

Troep – Ilse Bos
Een avontuurlijk en grappig verhaal over dertien kinderen die met elkaar op een boot wonen. Hun (pleeg)moeder is er meestal niet en daar mag mevrouw Wijfjes van het zorgbureau niet achter komen. De kinderen hebben ondertussen genoeg aan hun hoofd: ze zoeken een nieuwe ligplaats voor hun boot en ze zoeken een vader. En dan zijn er ook nog de ´onbedoelden´ die zo hun eigen plannen hebben. 

Broergeheim – Emiel de Wild
Ineens doen de ouders van Joeri net of zijn oudere broer Stefan nooit heeft bestaan. Joeri probeert in contact te komen met zijn broer en erachter te komen waarom zijn ouders zo raar doen. Het verhaal houdt je in de ban, al gaat het zwijgen van Joeri´s ouders je steeds meer irriteren. Als duidelijk wordt wat er is gebeurd, dan blijken er geen eenvoudige antwoorden te zijn. Mooi, indringend boek. 

De scheepsjongens van Bontekoe- Johannes Fabricius
Drie jongens, twee vrijwillig en een per ongeluk, reizen in de zeventiende eeuw met een zeilschip naar de Oost. Onderweg breekt brand uit en de jongens komen op een eiland terecht. De weg naar huis is nog lang. 
Dit dikke boek leent zich goed om voor te lezen. Het verhaal is spannend, het geeft een mooi tijdbeeld en het is ook grappig. 

De Penderwicks – Jeanne Birdsall
De avonturen van de Amerikaanse familie Penderwick lezen als een klassiek meisjesboek. De boeken hebben een heel fijne sfeer en gaan over vier zusjes van verschillende leeftijden, hun vader, hun hond en hun beste vriend. 

IJsbarbaar- Rob Ruggenberg
Een prachtig historisch verhaal over een Groenlandse jongen die in de zeventiende eeuw als ´ijsbarbaar´ in Nederland terecht komt. Er volgt een botsing van culturen die de lezer beleeft vanuit de ogen van de Groenlandse jongen. 

Mijn bijzonder rare week met Tess – Anna Woltz
Samuel ontmoet tijdens zijn vakantie op Texel Tess. Zij is een voortvarende dame die zonder dat haar moeder dat weet haar vermoedelijke vader heeft uitgenodigd. Samuel wordt ingeschakeld om het geheim te bewaren en Tess te helpen haar vader beter te leren kennen. 

Spookbeeld – Christien Boomsma
Als er een kampvuurtje wordt ontstoken mag een lekker griezelverhaal niet ontbreken. Boomsma schrijft huiveringwekkende griezelverhalen (en ook een paar minder enge). 

Eerste grote atlas voor kinderen
Een avontuurlijk informatieve atlas waar alles in staat wat erin moet staan: over oceanen, bergen, vulkanen, over trektochten van dieren, over de herkomst van katoen, olie, rijst en nog veel meer en over de landen in alle werelddelen. Kleine stukjes tekst en veel grappige tekeningen. Deze atlas wordt uitgegeven door Deltas.

Altijd goed om mee te nemen op vakantie zijn de boeken van Roald Dahl, Astrid Lindgren of Tonke Dragt.