We hebben er een geitje bij! - Marjet Huiberts

Geplaatst 17 mei 2015 08:06 door susan *   [ 17 mei 2015 08:07 bijgewerkt ]

We hebben er een geitje bij!
 is een echt lenteprentenboek. Mik gaat op zijn stap naar de kinderboerderij om naar het pasgeboren geitje te gaan kijken. De dieren op de boerderij( een koe, een paard, een kip, een konijn en een varken) vertellen Mik om de beurt het goede nieuws:´Ik ben zo blij. We hebben er een geitje bij´. Samen met de boer en de dieren gaat Mik naar de stal. Daar ligt het kleine geitje, een lief mooi geitje. 

De eenvoud van het verhaal is de kracht van dit prentenboek. Marjet Huiberts schreef een soepele rijmende korte tekst die prettig voorleest. De repeterende zin´we hebben er een geitje bij´ loopt als een rode draad door het boek. Ieder dier laat daarbij zijn eigen geluid horen, dus de voorlezer kan uitpakken en de dierengeluiden tot leven brengen. De tekst is opvallend rijk: het oude paard spreekt ´heel bedaard´, de kip is een ´scharrelkip´, de varkentjes ´juichen´ en de moedergeit is´tevree´. Hierin herkennen we Huiberts talent om een tekst tot leven te brengen. Ze kreeg niet voor niets twee keer een Zilveren Griffel. 

Iris Deppe illustreerde het boek. Deppe (1985) is geboren en getogen op St.Maarten en woont sinds 2002 in Nederland. De illustraties zijn overwegend in lentekleuren met veel lichtgroen, lichtblauw en zachtgeel. Het kleurgebruik is speels: de ene keer is er sprake van een egaal vlak, de andere keer zijn de kleurvlakken samengesteld uit meerdere kleuren. De dieren zijn makkelijk te herkennen en ze kijken allemaal blij. Deppe´s stijl is toegankelijk en origineel en je raakt er niet snel op uitgekeken. 

We hebben er een geitje bij! 
Marjet Huiberts (tekst ) en Iris Deppe (ill)
 

Gottmer, 2014     € 13,95 Andere boeken van Marjet Huiberts op kinderboekenpraatjes: 
Aadje Piraatje 
Aadje Piraatje en de stoomboot van Sinterklaas 
Ridder Florian maakt vrienden 
Ridders, op uw plaatsen start