Voorleesdagen 2019

Op 23 januari 2019 starten voor de zestiende keer de Nationale Voorleesdagen. Traditioneel gebeurt dat met het Voorleesontbijt: tal van bekende (en onbekende) voorlezers zullen op scholen en kinderdagverblijven de dag beginnen met voorlezen.
Nederlandse jeugdbibliothecarissen hebben uit het aanbod van 2017 tien boeken voor peuters en kleuters geselecteerd die centraal staan tijdens de Voorleesdagen. Eén boek, Een huis voor Harry geschreven en geïllustreerd door Leo Timmers, is verkozen tot Prentenboek van het Jaar. De belangrijkste criteria bij het kiezen van de Top Tien zijn dat het boek ´naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en voor verwerking in hun spel.´ De Nationale Voorleesdagen zijn een initiatief van Stichting Lezen en worden georganiseerd door de CPNB.

Dit is de prentenboek Top Tien voor De Nationale Voorleesdagen 2019. De boeken staan in willekeurige volgorde. Een aantal boeken zijn op kinderboekenpraatjes besproken. Klik voor de recensie op de titel. 


De Prentenboek TopTien voor De Nationale Voorleesdagen 2019:

Een huis voor Harry – Leo Timmers (Querido Kinderboek)
Gulzige geit – Petr Horáček (Lemniscaat)
Plasman – Jaap Robben & Benjamin Leroy (Gottmer)
Als ik een dinosaurus had – Gabby Dawnay & Alex Barrow (vertaald door Bette Westra) (Querido Kinderboek)
Heb jij misschien Olifant gezien? – David Barrow (Gottmer)
Waar is Beer? – Emily Gravett (vertaald door Bette Westera) (Gottmer)
Dino’s bestaan niet – Mark Janssen (lemniscaat)
Ossip en de onverwachte reis – Annemarie van Haeringen (Leopold)
Panda wil een vriendje – Jonny Lambert (Veltman)
De Kale boom – Tamara Bos en Barbara de Wolf (De Vier Windstreken)